Man slaat ruiten Joods restaurant in Amsterdam in
NOS NieuwsAangepast

Joods feest voor de deur van aangevallen restaurant in Amsterdam

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) houdt vanavond ter gelegenheid van het joodse feest Chanoeka een protestbijeenkomst voor de deur van het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam, dat vorige week werd aangevallen door een 29-jarige Palestijn.

De organisatie roept mensen op om vanavond naar het restaurant te komen. Tv-presentator Frits Barend steekt daar de eerste Chanoeka-kaars aan. Het CIDI noemt het "een feestelijke bijeenkomst tegen haat en geweld".

Gevoel van onveiligheid

Een Palestijn sloeg donderdag de ruiten van het koosjere restaurant stuk, waarbij hij "Palestina" en "Allahoe akbar" riep. Volgens zijn advocaat was het geen antisemitische daad, maar was het gericht tegen het beleid van Israël.

Het CIDI ziet dat anders. "Als je doelbewust een Joods restaurant aanvalt, dan is dat gericht tegen Joden", zegt woordvoerder Paul van der Bas. "Mensen zijn bang om met een keppeltje door de stad te lopen en zo'n aanval op het restaurant werkt door op dat gevoel van onveiligheid. Daar willen wij een statement tegen maken met deze Chanoeka-viering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl