
Schade via Whatsapp-fraude vorig jaar verviervoudigd
De financiële schade die in Nederland is aangericht door WhatsApp-fraude is in 2019 bijna verviervoudigd. In totaal ging het om ruim een miljoen euro. In 2018 was dat bedrag meer dan 260.000 euro, meldt de Fraudehelpdesk.
Bij de hulpinstantie kwamen vorig jaar 2663 meldingen van WhatsApp-fraude. In 353 gevallen zijn mensen daadwerkelijk opgelicht. In 2018 waren dat er 124.
Volgens een woordvoerder gaat het in alle gevallen om fraude waarbij de oplichters zich via WhatsApp voordoen als een bekende van het slachtoffer, zoals een zoon of dochter. "De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk", zegt de Fraudehelpdesk. "Eerst laten ze via een berichtje weten een 'nieuw telefoonnummer' te hebben."
Het slachtoffer wordt dan verzocht om geld voor te schieten, omdat de zoon of dochter tijdelijk niet kan internetbankieren. Slachtoffers zijn soms grote geldbedragen kwijt: tussen de 3000 en 10.000 euro per persoon.
De Fraudehelpdesk adviseert om nooit geld over te maken op basis van een app. "Kan uw 'familielid' niet bellen, maar wel appen? Vraag dan een gesproken berichtje te sturen. Zo kunt u horen of u werkelijk met hem of haar te maken hebt."
Markle: leden koningshuis wilden niet dat mijn zoon prins werd om zijn huidskleur
In een langverwacht interview met Oprah Winfrey zegt de vrouw van prins Harry dat ze zich als lid van het Britse koningshuis zo slecht voelde dat ze suïcidale gedachtes had.
Denktank adviseert kabinet: 'Nederland kan versneld open met testbewijzen'
Het kabinet vroeg de Denktank Coronacrisis om advies over het inzetten van negatieve testen als toegangsbewijs. De Denktank vindt dat het kan, maar wel onder voorwaarden.
4 tot 9 jaar cel voor verkrachting in aangescherpt wetsvoorstel Grapperhaus
Eerder werd al bekend dat alle onvrijwillige seks straks als verkrachting wordt gezien. Nu wordt ook de strafmaat duidelijk.