Venezolaanse vluchteling In Curaçaose cel
NOS Nieuws

Kamerleden: langdurig opsluiten Venezolanen in Curaçao mensonwaardig

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Curaçao moet stoppen met de langdurige opsluiting van Venezolaanse migranten die met een beroep op mensenrechtenverdragen hopen op het eiland te kunnen blijven. Dat zeggen Kamerleden van de commissie voor Koninkrijksrelaties na een bezoek aan de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis op Curaçao.

Daar voerden ze gesprekken met enkele Venezolaanse gedetineerden. Drie Venezolaanse vrouwen die in het vrouwengedeelte van de gevangenis vastzitten wilden een brief overhandigen aan de Kamerleden, maar slaagden daar niet in.

In totaal zitten acht Venezolanen langer dan zeven maanden vast in de vreemdelingenbewaring van de SDKK-gevangenis.

De betrokken Kamerleden hebben begrip voor het ophouden van de Venezolanen voor korte duur en met zicht op uitzetting, voor maximaal veertien dagen. Maar in die gevallen dat het verblijf in de barakken langer gaat duren - zeker als dit een periode van twee maanden overstijgt - kan niet meer worden gesproken van een acceptabele situatie, zeggen ze.

De medische, sanitaire en privacy-omstandigheden zijn volgens de politici zodanig beperkt dat de situatie mensonwaardig is voor migranten die er langer dan twee maanden zitten. Daarom vragen ze minister Knops om dit tijdens het komende Justitieel Vierlandenoverleg (met Aruba, Curaçao en Sint Maarten) aan de orde te stellen en Curaçao op te roepen om de procedure rond de afhandeling van Venezolaanse vluchtelingen snel te verbeteren. Het overleg begint woensdag in Willemstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl