Aangehouden Venezolanen op de kade op Curaçao
NOS NieuwsAangepast

Vreemdelingenadvocaten: 'Curaçao zet Venezolanen collectief uit’

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Vreemdelingenadvocaten op Curaçao zeggen dat de regering van het eiland opgepakte Venezolanen collectief uitzet. De beschuldiging komt op een moment dat de cellen voor vreemdelingen in de SDKK-gevangenis overvol zitten. In de afgelopen twee weken zijn 97 Venezolanen in drie bootjes op zee onderschept door de kustwacht en door de politie gevangengezet.

Sinds president Maduro in februari van dit jaar de grenzen tussen de Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire sloot, is het relatief rustig op zee en werden vaak alleen maar drugstransporten onderschept. Maar daar is afgelopen maand verandering ingekomen.

Johan Rodrigues van de Fundación Barcos de Venezuela zegt vanuit het Venezolaanse kustplaatsje Vela di Coro dat Curaçao meer mensen kan verwachten. "Wij demonstreren elke dag op het strand tegen het sluiten van de grenzen, waar wij de dupe van zijn. Dit stadje is afhankelijk van de schippers en fruitverkopers die normaal gesproken met geld terugkomen uit Curaçao. Daar kun je geld verdienen, dollars. Hier niet, er is hier niets meer wat geld oplevert."

Venezolanen worden onderschept door de Kustwacht

Vreemdelingenadvocaat Adir Ajubi bevestigt op Curaçao dat veel Venezolanen die vastzitten Papiaments spreken of het eiland erg goed kennen. "Sommigen zijn hier vaker geweest en veel van hen komen de volgende keer weer als ze worden uitgezet."

Zijn collega, advocaat Maya Elzinga-Soumah zegt dat 22 van de Venezolanen die afgelopen weken zijn opgepakt en overgedragen aan de vreemdelingendienst om bescherming hebben gevraagd op grond van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Curaçao kent geen asielprocedure, maar heeft onder druk van Nederland nu wel een ambtelijke instructie uitgegeven die moet toezien op naleving van onder andere dat artikel 3 EVRM. Daarin is bepaald dat iemand niet mag worden teruggestuurd als zijn veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Herplaatsing

"Die instructie vereist een zorgvuldige procedure waarin Venezolanen ook wordt gewezen op de mogelijkheid juridische bijstand te krijgen", zegt Elzinga-Soumah. "De meesten krijgen direct een zogeheten verwijderingsbeschikking zonder dat er naar hun vluchtverhaal geluisterd wordt. Dat is een schending van de mensenrechten zoals bepaald is in het EVRM." Haar collega Ajubi bevestigt dat zijn cliënten over het algemeen niet weten hoe zij bescherming kunnen aanvragen.

Minister van Justitie, Quincy Girigorie, ontkent de beschuldiging van de vreemdelingenadvocaten dat Venezolanen collectief worden uitgezet. "De door de Vreemdelingendienst gehanteerde procedure heeft de toets van het gerecht in het verleden doorstaan en elke ongedocumenteerde is ook nu persoonlijk gehoord", aldus Girigorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl