NOS NieuwsAangepast

Vanaf april geen spaarrente meer bij ABN Amro, rijke spaarders gaan betalen

Als eerste grote bank in Nederland gaat ABN Amro geen spaarrente meer uitkeren. De maatregel gaat op 1 april in. Klanten die meer dan 2,5 miljoen euro bij de bank hebben gestald, krijgen voor het bedrag boven die 2,5 miljoen zelfs te maken met een negatieve rente van -0,5 procent. Dat treft zo'n 5200 klanten.

Eind oktober verlaagde de bank, die voor een meerderheid in handen is van de staat, de spaarrente voor de meeste klanten al naar 0,01 procent. Dat is ook het niveau waar de twee andere grootbanken op zitten. ING geeft 0,01 procent rente op tegoeden tot 1 miljoen euro. Rabobank keert tot een bedrag van 5 miljoen euro ook 0,01 procent rente uit. Daarboven is het tarief bij Rabobank nul.

Klanten van ABN Amro met een tegoed tot 100.000 euro hoeven niet te vrezen dat zij te maken krijgen met negatieve rente, stelde de bank in november. "95 procent van onze klanten zit onder de 100.000 euro-grens en die gaan we de komende jaren niet lastigvallen met een negatieve rente", zei topman Kees van Dijkhuizen destijds bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Wat doen andere banken?

Een Rabobank-woordvoerder laat weten dat de bank op dit moment geen plannen heeft om de rente aan te passen. "We kijken uiteraard continu naar ontwikkelingen in de markt en binnen onze eigen organisatie om te zien of er nog aanleidingen zijn om ons beleid aan te passen", zegt de woordvoerder.

ING doet volgens een woordvoerder geen uitspraken over het toekomstige prijsbeleid en ook niet over de spaarrente. "Wij rekenen 0,01 procent aan particuliere klanten. Nul procent is daarmee niet aan de orde", zegt de woordvoerder.

De Volksbank, moederbedrijf van onder meer SNS Bank, Regiobank en ASN, zegt in 2020 een negatieve rente boven de 100.000 euro niet uit te sluiten. Tussen de 25.000 euro en de 100.000 euro zou ook deze bank nul procent kunnen uitkeren. Voor bedragen tot 25.000 euro blijft de Volksbank naar eigen zeggen een rente van minimaal 0,01 procent aanbieden.

Minister Hoekstra van Financiën liet eerder weten dat er vooralsnog geen verbod komt op een negatieve spaarrente. Dat is volgens hem een te drastische stap. In zijn Kamerbrief hierover zei de minister dat de banken niet van plan zijn om in de voorzienbare toekomst over te gaan tot een negatieve rente voor gewone spaarders.

Kleinere banken

ABN Amro is dus de eerste van de grote banken die deze stap neemt. Bij onder meer Triodos Bank en de Van Lanschot-beleggingsapp Evi is de spaarrente al langer 0 procent.

De lage spaarrente wordt veroorzaakt door de aanhoudende lage marktrente en de boeterente die banken betalen voor kasgeld dat ze dagelijks bij de ECB moeten stallen.

De hoeveelheid bijgeschreven rente voor Nederlandse spaarders daalt al jaren. Een overzicht:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl