Orange Pictures
NOS Sport

Uitstapje naar 10 kilometer brengt Douma nationaal record: 'Ben er goed in'

"Het was hectisch", bekent Richard Douma tegenover NOS Langs de Lijn. De 26-jarige atleet liep zondag de 10 kilometer in Valencia en zag op het bord dat hij in 28.05 was gefinisht, een Nederlands record. Gelijk belde hij naar huis om het heuglijke nieuws te melden.

Even later werd zijn tijd echter gecorrigeerd naar 28.09 en dat zou weer betekenen dat Douma net boven het oude record van 28.08 van Abdi Nageeye uit 2013 was blijven steken. Tegen die tijd tekende Douma protest aan.

"De Italiaan (Daniele Meucci, red) had een tijd van 28.08, maar op de foto was te zien dat ik voor hem was gefinisht", legt Douma uit. "Ik moest zo'n vier, vijf uur wachten op uitsluitsel."

Uiteindelijk kreeg Douma net als Daniele Meucci een tijd van 28.08, goed voor de dertiende plaats en een evenaring van het Nederlands record. "Hier had ik wel op gehoopt, maar ik had het niet verwacht", zegt de Noord-Hollander.

Specialist op de 1.500 meter

Douma geldt als specialist op de 1.500 meter en is tweevoudig Nederlands kampioen op die afstand. Hij greep in 2016 net naast een medaille op de 1.500 meter bij de EK atletiek in Amsterdam.

Toch is zijn uitstapje naar de 10 kilometer niet zo vreemd, zegt hij zelf: "Ik vind het leuk en ben er goed in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl