Rhonex Kipruto
NOS Sport

Wereldrecord Kipruto op tien kilometer, Douma evenaart Nederlands record

De Keniaanse atleet Rhonex Kipruto heeft in Valencia het wereldrecord op de tien kilometer verbeterd. De 20-jarige Kipruto, vorig jaar bij de WK atletiek in Doha goed voor brons op de 10.000 meter, zegevierde in de wegwedstrijd in 26 minuten en 24 seconden.

Richard Douma

Kipruto was daarmee veertien seconden sneller dan Joshua Cheptegei, die zes weken geleden in dezelfde Spaanse stad op een ander parcours naar 26.38 liep.

Evenaring Nederlands record

Richard Douma finishte als veertiende en evenaarde met 28.08 het Nederlands record van Abdi Nageeye uit 2013. In eerste instantie kreeg Douma een tijd van 28.09 toegewezen. Die werd later gecorrigeerd naar 28.08.

"Tijdens het loslopen rond 5.00 uur dacht ik: laat ik eens gek doen. Vanaf vandaag mag ik me mede-recordhouder noemen op de 10 km", liet Douma weten op Instagram.

De Noord-Hollander loopt vooral op de baan en geldt als specialis op de 1.500 meter. Hij is tweevoudig Nederlands kampioen op deze afstand en greep in 2016 net naast een medaille op de 1.500 meter bij de EK atletiek in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl