Bij de uitbarsting komen grote hoeveelheden rook en as vrij AP | Reuters

De Filipijnse vulkaan Taal is tot uitbarsting gekomen. Dat heeft grote gevolgen voor het land: de luchthaven van de hoofdstad Manilla is gesloten, er zijn ruim 500 vluchten geannuleerd. Ook kantoren en scholen blijven dicht.

In verschillende steden is de stroom uitgevallen. Tot nog toe is een dode gemeld: in de stad Calamba kwam een man om het leven bij een verkeersongeluk in dichte aswolken. Drie mensen raakten bij dat ongeluk gewond.

Er werd al verwacht dat de vulkaan zou uitbarsten. Sinds gisteren spuwde die al as, en zo'n 13.000 mensen die in de buurt wonen, zijn uit voorzorg geëvacueerd. Zij zitten nu in 38 opvangcentra.

Verwacht wordt dat er nog eens honderdduizenden mensen hun huis uit moeten. Het beeld is nog onduidelijk omdat op veel plaatsen waarschijnlijk mensen zijn geëvacueerd, zonder dat de autoriteiten dat gemeld hebben. De evacuaties worden bemoeilijkt door een gebrek aan transportmogelijkheden en slecht zicht door de aswolk.

Bij de uitbarsting komen grote hoeveelheden rook en as vrij. Daarbij ontstaat dit natuurverschijnsel:

Bijzonder natuurverschijnsel boven Filipijnse vulkaan

Ook weigeren mensen hun huizen en boerderijen achter te laten."We hebben een probleem. Onze mensen zijn in paniek door de vulkaan omdat ze hun inkomstenbronnen willen redden, hun varkens en koeien", zei burgemeester Maralit van Balete tegen het Filipijnse radiostation DZMM. "We proberen te voorkomen dat ze teruggaan en waarschuwen dat de vulkaan opnieuw kan exploderen."

De burgemeester heeft gevraagd om extra politieagenten om de bevolking ervan te overtuigen om weg te blijven uit hun dorpen. Veel mensen maken zich zorgen over hun huis en hun achtergebleven dieren, zoals varkens, koeien en kippen.

Tsunami

De kleine vulkaan Taal ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van Manilla en is populair onder toeristen, vanwege de ligging aan een meer. Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat een uitbarsting van de vulkaan een tsunami in het water kan veroorzaken.

STER reclame