Duizenden Filipijnen die rond een actieve vulkaan in de buurt van hoofdstad Manilla wonen, moeten vluchten. Volgens lokale autoriteiten kan de berg binnen enkele uren of dagen uitbarsten.

De vulkaan Taal spuwde vandaag as, stenen en stoom:

Filipijnse vulkaan spuwt rook

Ook waren trillingen te voelen. Daarop verhoogden autoriteiten het waarschuwingsniveau naar niveau 4. Ook waarschuwden ze vandaag dat een uitbarsting van de vulkaan een tsunami kan veroorzaken in het meer waaraan de vulkaan ligt. Het hoogste niveau 5 betekent een naderende uitbarsting. Er raakte niemand gewond.

Lokale overheden adviseerden 8000 bewoners van het eiland waarop Taal ligt, te vluchten. Zo'n 6000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd.

Eerst dacht ik: gaaf, maar later werd het beangstigend.

Inwoner Anders Lundgren

Ook de Nederlander Anders Lundgren, die met zijn Filipijnse vrouw tegenover de vulkaan woont, heeft zijn huis verlaten. "Eerst dacht ik: gaaf, een vulkaanuitbarsting. Heel stom eigenlijk, maar ik heb dat altijd al eens willen zien", zegt hij tegen de NOS.

"Het werd beangstigend toen er as naar beneden kwam, als dikke modder uit de lucht. De elektriciteit werd uitgeschakeld, we konden onze telefoons niet meer opladen en daardoor werd het contact met de buitenwereld moeilijker. Het ging van kwaad tot erger."

Lundgren en zijn vrouw slapen in ieder geval de komende twee nachten in een hotel enkele tientallen kilometers ten noorden van de vulkaan. Volgens hem heeft niet iedereen het eiland waarop Taal ligt verlaten. "Een 82-jarige kennis zei tegen ons: 'Waarom zou ik weggaan, ik heb dit al vaker meegemaakt.' Er zijn altijd mensen die willen blijven."

Maskers

De kleine vulkaan ligt zo'n zestig kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Vluchten van en naar Manilla zijn tijdelijk geannuleerd vanwege as op de landingsbaan. Bewoners en toeristen wordt geadviseerd een masker te dragen tegen asdeeltjes.

In de buurt van vulkaan ligt inmiddels een dikke laag as:

De laag as lijkt op sneeuw Arjen Lundgren

De berg Taal is populair onder toeristen, vanwege de ligging aan een meer. "Het is de enige toeristische trekpleister hier", zegt Lundgren. Volgens hem worden er ook regelmatig tripjes tot in de vulkaan georganiseerd. "Wij hebben nog eens een eitje staan bakken in de krater waar nu stoom uitkomt."

Taal is de tweede meest actieve vulkaan van het land. Begin vorig jaar werden duizenden mensen in de Filipijnen geëvacueerd toen vulkaan Mayon uitbarstte.

STER reclame