Facebookpagina Oekraïense president Zelenski
NOS Nieuws

Oekraïne: Iran moest bekennen, wij hadden al bewijzen voor raketinslag

Oekraïense onderzoekers hadden al bewijs in handen voor het neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig door Iran, voordat Iran dat gisteren zelf toegaf. Dat zegt de secretaris van de nationale veiligheidsraad, Oleksi Danilov, in een interview met de BBC. Hij denkt dat Iran mede daardoor wel moest toegeven dat Iraanse militairen het toestel met een raket hadden neergehaald.

Oekraïense onderzoekers arriveerden donderdag in Teheran, een dag nadat het toestel van de radar was verdwenen. Ze hielden ons van uur tot uur op de hoogte, zegt Danilov. "En we begrepen al heel snel wat er gebeurd was."

Uit foto's die de Oekraïense onderzoekers hebben gemaakt, blijkt volgens Danilov dat de cockpit bij een explosie van onderen werd geraakt. Dat verklaart volgens hem waarom het contact met het vliegtuig in een keer weg was en de piloten niets meer van zich lieten horen. Ze waren op slag dood, zegt hij. Dat het een raket moet zijn geweest, blijkt volgens hem uit de vele gaten die in de wrakstukken zijn gevonden.

Facebookpagina Oekraïense president Zelensky
Een wrakstuk met gaten die door de raket veroorzaakt zouden zijn

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines verdween vorige week woensdag kort na het opstijgen van het vliegveld van de internationale luchthaven van Teheran van de radar. Dat was ruim vier uur nadat Iran door Amerikaanse militairen bemande bases in Irak had aangevallen. De commandant van de luchtmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde gaf gisteren toe dat zijn manschappen het toestel voor een Amerikaanse kruisraket hadden aangezien.

Danilov denkt dat Iran geprobeerd heeft het onderzoek te bemoeilijken, door wrakstukken met bulldozers te verplaatsen. Dat werd volgens hem een zinloze operatie, mede omdat de Oekraïners de bewijzen al hadden. "Ik denk dat ze begrepen dat ze geen keus hadden. We hadden alle foto's en video's die we nodig hadden."

Bellingcat
Een onderdeel van de raket die volgens Oekraïne werd gebruikt

Danilov toont ook een foto van wat de neus van een raket zou kunnen zijn. De foto werd eerder door het onderzoekcollectief Bellingcat gepubliceerd. Bellingcat heeft nog niet kunnen achterhalen waar deze foto vandaan komt. Danilov zegt dat wel te weten. "Wij denken dat dit een deel van de raket is geweest", zegt hij.

Zo zou de raketinslag er volgens The New York Times hebben uitgezien:

Beeld van mogelijke raketinslag op vliegtuig in Iran

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl