Koning Willem-Alexander met de nieuwe sultan van Oman, Haitham bin Tariq al-Said
NOS NieuwsAangepast

Koning Willem-Alexander in Oman voor afscheid van sultan Qaboos

Koning Willem-Alexander heeft de nieuwe sultan van Oman zijn medeleven betuigd met het overlijden van sultan Qaboos. Die stierf afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd. De koning reisde vanmorgen naar de Golfstaat, samen met minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Qaboos was ongetrouwd en had geen kinderen. Zijn neef Haitham bin Tariq al-Said (65) volgt hem op. Hij ontvangt vandaag veel buitenlandse gasten die hun medeleven komen betuigen. Onder hen waren dus koning Willem-Alexander en minister Blok, maar ook veel Arabische leiders en de Britse prins Charles en premier Johnson.

De uitvaart van Qaboos is gisteren al geweest. Volgens de islamitische traditie gebeurt dat binnen 24 uur na het overlijden.

Het was dus een komen en gaan bij de nieuwe sultan Haitham:

 • Reuters
  Het Verenigd Koninkrijk was vertegenwoordigd met prins Charles...
 • AFP
  ...én premier Boris Johnson
 • AFP
  De Palestijnse president Abbas was er ook...
 • AFP
  ...net als de Franse oud-president Sarkozy...
 • AFP
  ...en koning Abdullah van Jordanië

Tussen de koningshuizen van Nederland en Oman bestaan goede banden. In 2012 bracht toenmalig koningin Beatrix, met Willem-Alexander en Maximá, een staatsbezoek aan Oman.

Ook was de nieuwe sultan Haitham in 2013 aanwezig bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, als vertegenwoordiger van sultan Qaboos.

Langstzittend

Qaboos heeft Oman bijna vijftig jaar geregeerd en was daarmee de langstzittende heerser van de Arabische wereld. Hij moderniseerde het land, maar was ook een alleenheerser die weinig ruimte gaf aan politieke tegenstanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl