Koningin Beatrix krijgt een cadeau van sultan Qaboos tijdens een bezoek aan Masqat in 2012
NOS Nieuws

Sultan Qaboos van Oman (79) overleden, neef Haitham volgt hem op

Sultan Qaboos van Oman is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij zat bijna vijftig jaar op de troon in de islamitische oliestaat en was daarmee de langstzittende heerser van de Arabische wereld.

Hij is opgevolgd door zijn neef Haitham bin Tariq al-Said, meldt de Omaanse staatstelevisie. De 65-jarige Haitham is lid van de koninklijke familie en was minister van Erfgoed en Cultuur.

Qaboos liet zich vorige maand nog in het ziekenhuis in de Belgische stad Leuven behandelen, naar verluidt aan kanker. Zijn komst leidde tot protesten in de stad, omdat hij wekenlang een hotel en restaurant had afgehuurd en verschillende auto's op de Grote Markt parkeerde, terwijl dat niet mag.

Prinses Beatrix was een persoonlijke vriend van Qaboos en bezocht hem verschillende malen in de hoofdstad Masqat.

Staatsgreep

Qaboos kwam in 1970 aan de macht, nadat hij met hulp van Britse militairen het regime van zijn vader omver had geworpen. Hij vond dat zijn vader het land verwaarloosde. Oman stelde toentertijd niet veel voor, met ongeveer 10 kilometer aan verharde wegen en in totaal drie scholen.

Onder zijn leiding moderniseerde Oman, groeide de welvaart en kregen vrouwen meer rechten. Ook liet hij 2000 moskeeën bouwen.

Qaboos schudt de Syrische president Assad de hand in 2002

Ondanks zijn populariteit werd Qaboos gezien als een alleenheerser die weinig ruimte liet voor geluiden van tegenstanders. Tijdens de Arabische lente in 2011, toen duizenden mensen de straat op gingen, greep de politie in met traangas en rubberkogels.

Sultan Qaboos was gescheiden en had geen kinderen. Daardoor moest zijn opvolger door middel van een speciale procedure worden bepaald. De vijftig mannelijke familieleden hadden drie dagen de tijd om een beslissing te nemen. Als zij er niet uitgekomen waren, lag er een envelop die Qaboos heeft achtergelaten met daarin zijn keuze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl