Nicolai Jørgensen is niet bang voor extra concurrentie ProShots

Het pasgeboren zoontje van Nicolai Jørgensen heet Vincent. De trotse vader geeft toe dat hij niet wist wat de naam betekende, maar hij bevat wel een dringende boodschap aan de spits van Feyenoord.

Vincere is Latijn voor overwinnen. Maar goed dat de kleine zijn vader niet als voetballer heeft meegemaakt in de laatste weken voor de winterstop.

"Ik ben lang geblesseerd geweest. Dan ben je niet meteen weer in vorm", excuseert Jørgensen, op trainingskamp met Feyenoord in Marbella, zich voor die povere reeks. "Maar het werd daarna een gevecht om me weer goed te voelen op het veld. Ik heb hulp gezocht, ben er met mensen over gaan praten."

In dertien officiële wedstrijden kwam Jørgensen dit seizoen tot twee goals, tegen de degradatiekandidaten VVV-Venlo en RKC Waalwijk.

'Feyenoord is wel het team waar ik opnieuw wil beginnen om terug te komen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is niet de eerste keer dat hij zichzelf opnieuw moet uitvinden en daarbij hulp zoekt. Als tiener maakte Jørgensen een droomtransfer naar Bayer Leverkusen. Althans, dat dacht hij. Het ontaardde in een deceptie, zowel binnen als buiten de lijnen.

Mentaal toont hij veerkracht, als hij zich bij FC Kopenhagen en later Feyenoord op indrukwekkende wijze herpakt. Newcastle United heeft begin 2018 zelfs 17 miljoen euro voor hem over. De transfer ketste af en de productie van de Deen liep terug, mede door blessures.

"Ik weet dat ik veel kan betekenen voor Feyenoord. Het is frustrerend als dat niet lukt. Nee, ik heb niet meer gedacht aan een vertrek. Ik heb hier twee mooie prijzen gewonnen, ben topscorer geworden van de eredivisie."

Bikkelharde aanpak

"Dus ik moet na de winterstop grote stappen maken", is de Deense international zelfkritisch. "Het EK zit niet in mijn hoofd. Het gaat nu om vorm vinden. Goals maken voor Feyenoord. Hoe ik voor Kerst heb gespeeld is niet goed genoeg om naar het EK te gaan."

Met trainer Dick Advocaat heeft Jørgensen een goede verstandhouding. Advocaats bikkelharde aanpak spreekt hem aan. Winnen. Op korte termijn succes, resultaat gaat boven alles voor de ploeg. En dat is wat Jørgensen persoonlijk ook nodig heeft.

Jørgensen treurt om een gemiste kans tegen Vitesse ProShots

En als de spits niet rendeert, neemt de druk bij een topclub al snel toe. Nieuwe namen circuleren, zoals die van Aleksandr Kokorin, Fedor Smolov en John Guidetti. Laat ze maar komen.

"Als er een andere spits komt, zou ik dat begrijpen. Dat heeft geen invloed op mij. De beste speelt. En als ik mijn niveau omhoog breng, zal ik iedere wedstrijd spelen", klinkt het zelfbewust uit de mond van de Deense aanvaller.

Jørgensen heeft bovendien nog wel wat krediet in Rotterdam-Zuid, met zijn belangrijke rol in de eerste landstitel sinds 1999.

Jørgensen bij Feyenoord

Seizoen Duels Goals Prijzen
2016/17 42 25 kampioen, topscorer eredivisie
2017/18 34 13 KNVB-beker, Johan Cruijff-schaal
2018/19 28 10 Johan Cruijff-schaal
2019/20 13 2

"Ik ben graag bij Feyenoord en zal ook niemand hier de schuld geven van het feit dat ik het nu moeilijk heb. Het ligt alleen maar aan mezelf. Maar Feyenoord is wel het team waar ik opnieuw wil beginnen om terug te komen."

Een periode als deze hoort bij het voetbal, weet hij. Net als de blessures die hem de laatste maanden nooit de kans gaven om een langere periode aan spelen toe te komen.

Jørgensen na een hattrick tegen AZ in het kampioensjaar van Feyenoord ProShots

"Ik voel me goed, ben gelukkig en fysiek gaat het ook steeds beter", zegt de aanvaller een paar dagen voor zijn 29ste verjaardag. Die hij, zo dacht hij tot anderhalf jaar geleden, eigenlijk in dienst van een andere club had willen vieren. De realiteit is anders.

Grote competitie

Twee jaar Feyenoord was aanvankelijk het plan, om daarna de stap te maken naar een grote competitie. Afgelopen zomer verlengde hij echter zijn contract in Rotterdam, omdat hij zich samen met Feyenoord wilde revancheren voor het vorige seizoen.

"Ik werk hard. Niemand kan zeggen dat ik niet alles geef voor Feyenoord", benadrukt Jørgensen. Hij blijft in tegenstelling tot vroeger rustig onder zijn situatie. En nuchter, zoals hij dat van huis uit heeft meegekregen.

"Natuurlijk mag je dromen als speler. Maar dit is geen moment om te praten over dromen."

In Marbella spraken we ook met Steven Berghuis over de positie van Feyenoord op de ranglijst, de hattrick tegen PSV en zijn doel om het EK te halen:

Berghuis: 'Op dit moment kunnen we Ajax niet volgen, dat is de realiteit'

STER reclame