Aan de neerwaartse spiraal van Jørgensen lijkt geen eind te komen
32 wedstrijden, 21 goals, 11 assists en de kampioensschaal. Het eerste seizoen van Nicolai Jørgensen bij Feyenoord was van ongekend hoog niveau.
Maar in zijn derde jaar moet geconcludeerd worden dat hij het niveau van zijn Rotterdamse debuutjaar nooit meer heeft gehaald of benaderd. Om die conclusie kracht bij te zetten, en op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken, doken we de statistieken in.
Te beginnen met zijn doelpunten. Een spits wordt immers daarop afgerekend. Door zijn medespelers, door de club, door de fans en door de 28-jarige aanvaller zelf.
In bovenstaande grafieken is duidelijk de neerwaartse spiraal te zien. Zowel in het aantal goals, het aantal speelminuten en de verhouding daartussen.
We zijn inmiddels ruim over de helft van de competitie. Van de 43 goals die Feyenoord in 20 duels heeft gemaakt, staan er slechts 2 op naam van Jørgensen.
Om even aan te geven: centrale verdediger Jan-Arie van der Heijden en wisselspeler Yassin Ayoub hebben ook 2 competitiegoals gemaakt tot nu toe.
Eén schot per 90 minuten minder
Dan gaan we iets dieper en kijken we naar de schoten van de Deen, teruggerekend naar zijn gemiddelde per 90 minuten. In zijn sterkste jaar loste hij gemiddeld 3,4 schoten af. In seizoen twee en drie is dat beduidend minder: 2,4.
In verhouding tot zijn totaal aantal schoten gaan zijn pogingen wel vaker op doel dan in zijn debuutjaar.
Zijn schotconversie (hoeveel procent van zijn schoten levert een treffer op) daalt daarentegen ieder seizoen. In zijn debuutjaar zat het percentage tegen de 21 aan, vorig jaar was het 18 procent en dit seizoen slecht 11,6 procent, zo rekende statistiekenbureau Opta Sports voor ons uit. Met als gevolg dat hij dus een stuk minder scoort.
Steeds minder balcontacten in zestienmetergebied
Hoe zit het dan met zijn betrokkenheid bij het spel? Krijgt hij wellicht amper de bal toegespeeld? Opvallend genoeg kreeg hij in zijn topjaar de minste ballen.
Maar van de gemiddeld 44,1 balcontacten per 90 minuten, waren er wel 7,7 in het vijandelijke zestienmetergebied, daar waar een spits als Jørgensen op zijn best is. Dat wordt per seizoen minder.
Verder valt op dat de Feyenoorder dit seizoen meer balverlies lijdt dan voorheen. Mondde in 2016/2017 en 2017/2018 nog zo'n 29 procent van zijn balcontacten uit in balverlies, dit seizoen ligt dat getal twee procent hoger.
Wat ook opvalt aan de cijfers van de Deen: hij creëerde gemiddeld per 90 minuten nooit zoveel kansen als dit seizoen, al is dat nog niet direct terug te zien in zijn aantal assists.
Veel meer minuten nodig voor goal
We zijn weer terug bij datgene wat het meest telt voor een spits: met goals en assists belangrijk zijn voor het team. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat Jørgensen steeds meer minuten nodig heeft om een doelpunt te maken.
Het verschil tussen zijn eerste jaar (128 minuten per goal) en het huidige seizoen (320 minuten) is schrijnend.
Natuurlijk zeggen statistieken niet alles, maar de gegevens stroken wel met de manier waarop Jørgensen zich manifesteert. De overtuiging is weg, het zelfvertrouwen neemt af en zijn waarde voor het team daalt.
Vanzelfsprekend kan dat meerdere oorzaken hebben. Zo kan het goed zijn dat zijn rol binnen de ploeg en het systeem (mede door de komst van Robin van Persie) door de tijd heen is veranderd.
Blessures
Voor een gedeelte zijn de tegenvallende cijfers ook het gevolg van een wisselende fysieke gesteldheid van de Deen. Er waren pijntjes aan zijn hamstring, knie, voet en pols.
Daardoor miste hij een hoop duels en kwam hij niet in de flow die hij in zijn eerste jaar wel te pakken had.
Ook kunnen we vaststellen dat het elftal van Feyenoord nooit meer over een langere serie wedstrijden heeft gefunctioneerd als in het kampioensjaar.
Het inmiddels befaamde bod van 17 miljoen euro dat Newcastle United in de winter van 2018 deed op Jørgensen, zal vast nog weleens door het hoofd van technisch directeur Martin van Geel spoken.
De huidige waarde van Jørgensen lijkt met het kwartaal te dalen. Zeker van een basisplaats is hij ook niet meer. Feyenoord heeft namelijk met Van Persie wel een scorende spits in huis.