Menno Snel en Jaap Uijlenbroek (rechts)
NOS Nieuws

Hoogste ambtenaar Belastingdienst weg na toeslagaffaire

De hoogste ambtenaar van de Belastingdienst vertrekt in de nasleep van de toeslagenaffaire. Haagse bronnen bevestigen berichten van RTL Nieuws dat de directeur-generaal Jaap Uijlenbroek op korte termijn weggaat.

RTL meldt dat de positie van Uijlenbroek "wankelde vanwege de gebrekkige omgang met de affaire". Het ministerie van Financiën wil niet ingaan op het vertrek.

Haagse bronnen zeggen dat hij vertrekt omdat de Belastingdienst wordt gereorganiseerd. "Na drie jaar deze zware klus werd het tijd voor wat anders." Bovendien zou hij een nieuwe baan krijgen als hoogste ambtenaar bij de gemeente Den Haag.

Financiële problemen

Bij duizenden ouders werd ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopgezet, omdat zij onterecht als fraudeur werden gezien. Zij moesten vaak tienduizenden euro's terugbetalen en raakten in de financiële problemen.

Volgens RTL Nieuws heeft minister Hoekstra van Financiën al voor de Kerst het vertrouwen in Uijlenbroek opgezegd.

Verkeerd geïnformeerd

Staatssecretaris Menno Snel (D66) stapte in december op vanwege de slepende affaire. Hij bleek verschillende keren niet goed geïnformeerd te zijn door zijn ambtelijke top over de ernst en omvang van de affaire.

Voor Snel is nog geen opvolger. Minister Hoekstra is bezig met plannen de dienst Toeslagen te hervormen. Mogelijk wordt de dienst afgesplitst van de Belastingdienst. Volgens RTL Nieuws worden daar mogelijk een aparte directeur-generaal en staatssecretaris voor aangesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl