NOS Voetbal

Gerbrands mijdt discussie over omstreden Qatar: 'De nuance is weg'

Gerbrands over Qatar: 'Als je gaat, is nuance weg'

Voor het tweede jaar op rij reisde PSV af naar Qatar om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Het levert de Eindhovenaren, en ook Ajax, vanwege de mensenrechtensituatie veel kritiek op. De discussie over de keuze wil algemeen directeur Toon Gerbrands in Qatar niet aangaan.

"Vorig jaar heb ik er iets over gezegd", zegt Gerbrands. "Één keer, ook voor deze camera. Als je zo'n beslissing neemt, is het nul of één. Je gaat of je gaat niet. En als je gaat, is daarna alle nuance weg. Ik wil best discussiëren over dit land. Wat er klopt en wat niet, maar dan zeggen mensen terecht tegen mij: 'Maar je gaat wel'. Ik wil discussiëren, maar niet vanuit deze positie. Nu kan ik die discussie niet op een normale positie voeren. Als je gaat, is de discussie dood."

Kijk hieronder naar het interview met Toon Gerbrands van vorig jaar in Qatar.

PSV is in Qatar: 'Mensenrechten? Nee, niet mee bezig'

Naast de mensenrechtensituatie staat vanwege het hoogoplopende conflict tussen de Verenigde Staten en Iran ook de veiligheid ter discussie voor de voetbalclubs in Qatar. Amerikaans international Sergiño Dest verliet om die reden donderdag het trainingskamp van Ajax.

Gerbrands kwam zelf woensdag aan in Qatar, via een vlucht over Irak. Zondag vliegt PSV terug en volgens planning reist ook de selectie vooralsnog over Irak. Daarover houdt de clubleiding intensief contact met vliegmaatschappij Qatar Airways. "Ik zit hier, dus het is goed gelukt. Over drie dagen kijken we hoe het ervoor staat."

'Het was niet leuk'

Op de beslissing om in Qatar te gaan trainen, is veel kritiek, en ook over andere keuzes van Gerbrands en technisch manager John de Jong, bestond veel discussie. Over het aankoopbeleid en het ontslag van trainer Mark van Bommel bijvoorbeeld. Meningen te over. Het is in meerdere opzichten een zwaar seizoen voor Gerbrands en PSV.

Gerbrands over afgelopen halfjaar: 'Het was niet leuk'

"Het was niet leuk", zegt Gerbrands. "Zwaar in de zin dat de resultaten niet worden geboekt en dat je er veel energie insteekt om het tij te keren. De mediadruk voor een coach, een groep, een directie wordt zo verschrikkelijk groot. Dat is een tendens."

Het komende halfjaar zal Gerbrands ook niet stilzitten. "Een nieuw jaar is een moment om perspectief te creëren. De kortetermijndoelen zijn de KNVB-beker en de tweede plaats en we moeten op zoek naar een nieuwe technische staf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl