NOS NieuwsAangepast

Rotterdam kondigt als eerste grote stad algeheel vuurwerkverbod aan

Rotterdam wil als eerste van de vier grote steden voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod opleggen. De VVD in Rotterdam is daar nu ook voor. Daarmee is er in de gemeenteraad voor het eerst een meerderheid voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Eigenlijk wil de VVD-afdeling alleen een afsteekverbod voor knalvuurwerk en vuurpijlen, maar omdat de Algemene Plaatselijke Verordening geen onderscheid maakt in soorten vuurwerk, steunt de afdeling een algeheel verbod. "Zodra door het kabinet is besloten tot het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen, kan wat de Rotterdamse VVD betreft daarna toegestaan vuurwerk ook weer in Rotterdam worden afgestoken."

Rotterdamse agenten nemen de schade op in een school waarbij zwaar vuurwerk is afgestoken

Aanleiding voor deze standpuntwijziging van de VVD in Rotterdam zijn de "zoveelste" incidenten en het geweld bij de afgelopen jaarwisseling, schrijft de afdeling op zijn website. Volgens de partij veroorzaakt vuurwerk ieder jaar veel overlast en verwondingen en zorgt het in verschillende wijken voor een "sfeer van wetteloosheid", waarbij auto's en containers in brand worden gestoken.

Zwaarwegend is ook de oproep van de politie en andere hulpverleners. "Wij staan pal voor de mannen en vrouwen die voor onze veiligheid loodzwaar werk verrichten."

Vuurwerkshows

De VVD-afdeling stelt als voorwaarde dat de gemeente geld vrijmaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows in alle veertien wijken, "zodat elke Rotterdammer nog steeds kan genieten van vuurwerk". Burgemeester Aboutaleb is bereid dit voorstel te onderzoeken.

Aboutaleb zegt de stap van de VVD als een onvermijdelijke ontwikkeling te zien. Maar hij heeft liever dat het kabinet met een maatregel komt die voor heel Nederland geldt. "Dat betekent dat verkoop en distributie ook verboden zullen worden, anders is alleen afsteken verboden", zei hij tegen Rijnmond.

Aboutaleb sluit niet uit dat burgers zich tot de rechter kunnen wenden als het kabinet niet in actie komt. De Groningse hoogleraar staatsrecht Elzinga zou hem hebben gezegd dat vuurwerkslachtoffers bij een rechter kunnen betogen dat de overheid de plicht heeft de veiligheid van mensen te waarborgen en dat de overheid dat verzaakt door toe te staan dat explosieven in handen komen van ondeskundige mensen. "Het zou mij benieuwen wat de rechter daarvan vindt", zei hij in het tv-programma Jinek.

Amsterdam

De vier grote gemeenten dringen al langer bij het kabinet aan op een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Amsterdamse raad wilde al in 2016 naar een verbod, en sindsdien is het aantal vuurwerkvrije zones in Amsterdam uitgebreid.

Burgemeester Halsema vindt dat de afgelopen jaarwisseling heeft laten zien dat het niet snel genoeg gaat. De aanpak om vuurwerk in bepaalde zones nog wel toe te staan is ook wat haar betreft achterhaald. Donderdag praat de Amsterdamse gemeenteraad erover.

Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer is een inmiddels meerderheid voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk, al is het nog onduidelijk welk vuurwerk daaronder moet vallen. VVD en CDA zijn nu nog tegen een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, net als de PVV.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff maakte vandaag bekend dat hij "niet doof en blind" is voor oproepen van burgemeesters, oogartsen en hulpverleners. Hij stelt vast dat maatregelen in de afgelopen jaren om de overlast te beperken niet genoeg zijn om "alle ellende" te voorkomen. "Nadat we alles hebben afgewogen, nemen we de beslissingen die we noodzakelijk vinden. Niet eerder."

Apeldoorn nam al in oktober als eerste Nederlandse gemeente het besluit om bij de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod in te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl