De beving van vanmorgen verwoestte deze uit 1841 daterende kerk in Guayanilla
NOS Nieuws

Noodtoestand in Puerto Rico na reeks aardbevingen

De gouverneur van Puerto Rico heeft na een reeks aardbevingen de noodtoestand uitgeroepen. Het aantal slachtoffers lijkt mee te vallen, maar de bevingen hebben veel schade aangericht. Gisteren kreeg het Amerikaanse eiland een beving met een kracht van 5,8 te verduren, vanmorgen volgde er een met een kracht van 6,4 en daarna nog een van 6,0.

Bij deze bevingen zijn zeker een dode en acht gewonden gevallen. Zo'n 350 mensen zijn dakloos geraakt, de stroom is uitgevallen en zo'n 300.000 mensen krijgen geen water meer uit de kraan. Alle overheidsdiensten zijn dicht, met uitzondering van de hulpdiensten. Gouverneur Vásquez riep de bewoners op kalm te blijven.

Ook dit huis in Guánica stortte in

Vooral op het zuidelijk deel van het eiland is de schade groot. In Guayanilla stortte een kerk uit de negentiende eeuw bijna helemaal in. In andere plaatsen werden huizen verwoest.

Na de eerste beving van vanmorgen werd een tsunami-waarschuwing afgegeven die paniek veroorzaakte. De gevreesde vloedgolf bleef echter uit: het zeewater kwam slechts 20 centimeter hoger dan normaal.

Puerto Rico is nog altijd niet hersteld van de orkaan Maria die het eiland in 2017 trof. Vorig jaar werd het officiële dodental van die orkaan op bijna 3000 vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl