De Japanner Yoshiaki Oiwa tijdens de olympische cross-country in Rio
NOS Sport

Paarden krijgen kortere olympische crosscountry vanwege hitte in Tokio

Ook de paardensport heeft maatregelen genomen vanwege de verwachte hitte bij de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. Om de paarden te beschermen wordt de crosscountry - een van de drie disciplines (naast dressuur en springen) van het onderdeel eventing - ingekort van zo'n 6.000 meter tot zo'n 4.500 meter.

De paarden worden daardoor slechts acht minuten in volle inspanning blootgesteld aan de hitte. Eerder werd al bekend dat de starttijden van de crosscountry vervroegd zou worden naar de vroege ochtend, 07.30 of 08.00 uur.

Uitgebreid onderzoek

De maatregel komt voort uit een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd bij het olympische testevent afgelopen zomer. Daarbij werd onder meer de hartslag en het lactaatniveau bij de paarden nauwgezet bijgehouden.

Naar verwachting zal het in augustus ruim boven de 30 graden zijn in Tokio. Om de warmte het hoofd te bieden zal gebruik worden gemaakt van stallen met airconditioning, schaduwtenten, koelventilatoren, ijs en water en mobiele koelunits.

Marathon verplaatst, openwaterzwemmen (nog) niet

Eerder al werden maatregelen afgekondigd ten behoeve van de atletiek. Zo werd eind vorig jaar besloten de olympische marathon en het snelwandelen vanwege de hitte te verplaatsen van Tokio naar het koelere Sapporo.

Ook de openwaterzwemmers hebben vanwege de hoge watertemperatuur te kennen gegeven liever op een koelere locatie te strijden om medailles. Aan dat verzoek is vooralsnog geen gehoor gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl