NOS Sport

Geen uitstel Australian Open wegens branden, ondanks verzoek tennissers

Over precies een week staan de eerste partijen van het kwalificatietoernooi van de Australian Open gepland. En naarmate het begin nadert, zijn er toenemende zorgen over de omstandigheden waarin gespeeld moet worden.

Australië wordt geteisterd door hevige bosbranden en in Melbourne, waar wordt gespeeld, hangen dikke rookwolken.

Novak Djokovic

Verschillende deelnemers, onder wie titelverdediger bij de mannen Novak Djokovic, spraken hun zorgen al uit over de luchtkwaliteit en drongen aan op uitstel.

Maar volgens de organisatie van de Australian Open zijn er voldoende maatregelen getroffen waardoor het tennistoernooi naar verwachting gewoon op de geplande data doorgang kan vinden.

"Ik denk dat ze er alles aan zullen doen om geen vertraging op te lopen in het speelschema", aldus Djokovic. "Als de gezondheid van de sporters in het geding komt door de luchtkwaliteit, moeten we dat toch overwegen."

Alternatieven

Toernooidirecteur Craig Tiley liet daarop weten dat de gezondheid van de spelers boven alles gaat. Maar het verplaatsen van de wedstrijden is vooralsnog geen optie.

Met de mogelijkheid om bij de drie hoofdstadions het dak te sluiten en acht binnenbanen zijn er volgens de organisatie op Melbourne Park voldoende alternatieven beschikbaar om de wedstrijden vooralsnog volgens schema af te werken.

Op Twitter liet de organisatie ook weten dat de rook, mocht die het stadion binnendringen, kan worden gefilterd:

Ashleigh Barty vindt het desondanks ongepast om onder de huidige omstandigheden zo'n groot evenement te houden. "Tennis is een spelletje. Er zijn op dit moment andere dingen die eerst moeten worden opgelost."

De Australische nummer een van de wereld is erg geraakt door de gebeurtenissen in haar land en doneert het volledige prijzengeld dat ze deze week verdient bij het WTA-toernooi in Brisbane aan het Rode Kruis. Ook andere spelers hebben laten weten geld te zullen doneren, bijvoorbeeld per ace die wordt geslagen.

De Australian Open beginnen 14 januari met kwalificatiewedstrijden, zes dagen later staan de eerste wedstrijden in het hoofdtoernooi op de agenda.

Ashleigh Barty doneert deze week al haar prijzengeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl