NOS Nieuws

Banken bevriezen rekeningen van Nederlandse toeval-Amerikanen

Nederlandse banken hebben tegoeden van tientallen rekeninghouders bevroren die belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten. Ze doen dat in een poging om met die klanten in contact te komen, meldt Reporter Radio.

Daan Durlacher van belangenvereniging Americans Overseas kreeg de afgelopen anderhalve maand enkele meldingen per dag. "Van klanten van verschillende banken, maar met name Rabobank." Hij noemt het schandalig dat een bank dit middel inzet om zijn klanten te bereiken. "Het is chantage met je eigen geld."

Ik heb daar niet gewoond, geen studie gevolgd, niet gewerkt.

Ronald Ariës

Tienduizenden Nederlanders worden toeval-Amerikanen of Accidental Americans genoemd. Zij zijn in de VS geboren en hebben daar korte tijd gewoond, vaak alleen als baby. Omdat ze toch Amerikaans staatsburger zijn, moeten ze in de VS belasting betalen. Banken willen hun Amerikaanse bsn (social security number) hebben, maar dat hebben de toeval-Amerikanen niet. Zo'n nummer aanvragen duurt maanden en het enige alternatief is het Amerikaans staatsburgerschap opgeven.

Ronald Ariës is een van de toeval-Amerikanen en heeft een procedure aangespannen tegen zijn bank. "Ik kan niet tegen onrecht en dat is precies wat dit is. Ik heb daar niet gewoond, geen studie gevolgd, niet gewerkt, ik heb altijd in Nederland belasting betaald." Hij vindt dat het Nederlandse ministerie van Financiën tegen de Amerikanen moet zeggen dat zij hem met rust moeten laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl