NOS Voetbal

AZ-trainer Slot hoeft niet te schreeuwen om indruk te maken

'Kan niet allleen maar aardig zijn'

Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat. Zomaar wat trainers uit de recente historie van AZ. Grote trainers, als het moet keiharde trainers. In het rijtje AZ-trainers hoort sinds dit seizoen ook de pas 41-jarige Arne Slot.

Wandelend over het strand van Egmond aan Zee zien we de man die we kennen van zijn interviews en persconferenties. Vrolijk, vriendelijk, verstandig. In Slot een keiharde trainer zien, is lastig, maar dat hoeft ook niet, vindt hij.

'Kan niet alleen maar aardig zijn'

"Wat je ziet, is wie ik ben", zegt hij. "Maar je kan ook rustig en analyserend zijn en tegelijkertijd heel duidelijk. Dat ben ik zeker en dat zie je ook terug in het veld. Mensen zien vaak alleen een trainer die heel hard schreeuwt en boos is als hard."

Pro Shots
Arne Slot

Slot geeft een voorbeeld van zo'n harde beslissing die voor duidelijkheid zorgde. Hij benoemde Myron Boadu al voor het seizoen tot de nummer één in de spits en onderstreepte dat vertrouwen door hem het shirt met nummer negen te geven.

"Dat heb ik meteen duidelijk gemaakt en ook aan Bjørn Johnsen en Mats Seuntjens, die het goed hadden gedaan in de spits", legt Slot uit. "Het zit hem vooral in duidelijkheid geven aan spelers. Elke trainer weet dat spelers dat willen, maar je moet het wel toepassen."

Pro Shots
Myron Boadu, de nummer 9 van AZ

Ander voorbeeld. Uit tegen Feyenoord (0-3) passeerde Slot Dani de Wit, omdat hij vond dat hij Calvin Stengs in De Kuip als aanvallende middenvelder nodig had. "Een keuze op basis van voetbal en dat zeg ik hem dan duidelijk."

'Mooie voorbeelden'

AZ bezet halverwege het seizoen de tweede plaats in de eredivisie op drie punten van koploper Ajax en daarnaast plaatsten de Alkmaarders zich voor de laatste 32 van de Europa League en de achtste finales van de KNVB-beker. Kortom, een succesvol eerste halfjaar.

Die resultaten behaalde hij met aantrekkelijk voetbal, precies zoals hij ook zag bij FC Barcelona met trainer Pep Guardiola en ziet bij Liverpool met Jürgen Klopp. "Mooie voorbeelden", zegt Slot. "Het doel is niet aanvallend spelen, maar ik geloof dat dit de manier is om veel wedstrijden te winnen."

'Hoop dat mijn foto daar ook komt te hangen'

Het is de manier waarop Slot ook de tweede seizoenshelft wil spelen. Het is de manier waarop hij met AZ geschiedenis kan schrijven in 2020. Dan komt ook zijn foto in de perszaal van AZ te hangen, naast die van Adriaanse en Van Gaal. Duidelijk.

Kijk hieronder naar de hele reportage van Matthijs Weststrate met Arne Slot, waarin ze ook op zoek gaan naar het spandoek 'Slot zij met ons'.

Weerzien met 'Slot zij met ons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl