NOS Voetbal

Ook Ajax kan Slot niet afleiden: 'Ontzettend blij bij AZ'

Slot geniet: 'Terecht dat we titelkandidaat worden genoemd'

Een half jaar na zijn start als hoofdtrainer wordt Arne Slot al genoemd als een van de mogelijke kandidaten om trainer van Ajax te worden, mocht Erik ten Hag vertrekken. "Daar ben ik absoluut niet mee bezig", reageert de trainer van AZ. "Ik ben ontzettend blij met AZ. Tegen mijn spelers zeg ik constant dat ze zich niet moeten laten afleiden en dan moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven."

De aanstelling van de 41-jarige Slot als hoofdcoach in Alkmaar blijkt tot nu toe een schot in de roos. Door de 1-0 zege op Ajax kwam AZ afgelopen weekeinde op gelijke hoogte met de koploper uit Amsterdam. Daarnaast slaagde de ploeg erin zich voor de achtste finales van de Europa League te plaatsen.

'Kan wel eens een lekker instapmoment zijn'

Als voetballer was Slot actief bij PEC Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam, de tegenstander van zaterdag op het Kasteel, en sinds de zomer van 2017 was hij als assistent-trainer actief in Alkmaar. Daarvoor werkte hij in dezelfde rol en als interim bij SC Cambuur. Ruim een jaar geleden maakte AZ bekend dat Slot de nieuwe hoofdtrainer zou worden. Hij maakte het seizoen wel af als assistent van John van den Brom.

Pro Shots
Arne Slot

Voor de trainer komt het huidige succes van AZ niet helemaal onverwacht. "De tweede helft van vorig seizoen presteerden we ook al heel erg goed", zegt Slot. "En ik wist ook dat Myron Boadu en Stijn Wuytens terugkwamen van blessures en Calvin Stengs na een half jaar steeds beter werd en een goede voorbereiding kon draaien. Ik had zoiets van: dit kan weleens een lekker instapmoment zijn."

Praten over landstitel

"Dat we dan vervolgens zo goed draaien en ook zo goed voetballen, is extra mooi voor iedereen en dus ook voor mij", vervolgt Slot. "We hebben heel goede voetballers die bereid zijn heel hard voor elkaar te werken. Elke training. Elke wedstrijd."

AZ wordt met evenveel punten als Ajax nu beschouwd als titelkandidaat. Hoe ziet de trainer dat zelf? Durft hij al te praten over de landstitel? "Ik woon in de buurt van Alkmaar en iedereen begint erover", zegt Slot. "Maar we zijn pas halverwege. Het heeft niet zo veel zin dat uit te spreken."

"Het is wel een groot compliment dat mensen dat zo zien", aldus de succesvolle coach. "Dat hadden we een half jaar geleden niet kunnen denken. En het is ook terecht op basis van hoe we spelen en hoeveel punten we hebben gehaald. Het belangrijkste is dat ze beseffen waarom we dit succes hebben. Omdat we hard werken. Dat moeten we blijven doen en zelfs wat harder, want we staan nog tweede."

AZ-keeper Marco Bizot kan zaterdag in het uitduel met Sparta een 48 jaar oud record verbeteren. Houdt Bizot zijn doel namelijk schoon, dan passeert hij de legendarische Ajax-doelman Heinz Stuy. Het record staat op 31 keer de nul in één kalenderjaar door Stuy in 1971. Kijk hieronder naar de reactie van Slot:

Bizot kan record Stuy verbeteren: 'Zou heel leuk zijn voor Marco'

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl