Zlatan terug in Milaan

Ibrahimovic wil bij AC Milan meer dan alleen maar Zlatan zijn

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Wie niet in God gelooft, gelooft ook niet in Zlatan. Niet voor niets wordt de man van deze woorden zelfs op zijn 38ste nog als een held onthaald in Italië, het land waar voetbal bijna religie is.

"Het lijkt wel of AC Milan denkt dat het de Zlatan Ibrahimovic heeft gehaald die nog maar een jaartje of 25 is", zegt Urby Emanuelson over de gekte rond de Zweed. "Ik ga dit zeker met veel belangstelling volgen."

Emanuelson speelde tussen 2010 en 2012 samen met Ibrahimovic in Milaan. Samen werden ze in 2011 kampioen van de Serie A. Het laatste kampioenschap voordat Juventus de competitie met acht titels op rij in zijn greep kreeg.

"Zlatan was in die tijd fantastisch. Hij was heel bepalend. We hadden daarbij een team met veel grote sterren", herinnert Emanuelson zich ploeggenoten als Andrea Pirlo en Gennaro Gattuso, maar ook Clarence Seedorf en Mark van Bommel. "Het is pijnlijk om te zien hoe de club er nu voor staat."

De verlosser is terug

AC Milan scoort niet; slechts vier clubs hebben een minder productieve aanval. De vele aankopen renderen niet. Het huidige team flirt eerder met degradatievoetbal dan met de top. Maar de verlosser is terug. Dit is bovendien de uitdaging die Ibrahimovic zocht, bij de club en de mensen die hem zoveel vreugde bezorgden.

Kijk hieronder naar beelden van de presentatie van Zlatan Ibrahimovic als speler van AC Milan.

Ibrahimovic: 'Natuurlijk speel ik niet alsof ik 28 ben, onmogelijk'

Ooit wilde Arsène Wenger de 17-jarige Ibrahimovic op proef nemen bij Arsenal, destijds kampioen van Engeland. De jeugdspeler weigerde. "Ik kom niet op stage. Je neemt me of je neemt me niet", kreeg de manager tot zijn verbazing te horen.

Het zal Ibrahimovic goed doen dat er in Milaan geen twijfels zijn. Ondanks zijn leeftijd. Ondanks zijn zware knieblessure van twee jaar geleden, waarna artsen hem voorspelden dat hij nooit meer de oude zou worden.

Ibrahimovic bewees het tegendeel bij LA Galaxy, door veel en vooral ook weer spectaculair te scoren. "Die beelden heb ik ook allemaal gezien vanuit Amerika. Maar het niveau in Italië ligt weer wat hoger. Het is moeilijk in te schatten waar hij staat", tempert Emanuelson de euforie. "Ik hoop natuurlijk wel dat hij de Europese top nog aankan."

Knokken voor zijn bestaan

Emanuelson kent Ibrahimovic al praktisch zijn hele voetballeven. Zelf speelde hij in de jeugd en hikte hij tegen het eerste van Ajax aan toen de Zweed in Amsterdamse dienst zijn visitekaartje afgaf aan het grote publiek in Europa.

Urby Emanuelson en Zlatan Ibrahimovic in 2012, tijdens een wedstrijd van AC Milan bij Parma

Ibrahimovic speelde de eerste jaren met zijn voornaam achterop zijn shirt. En niet voor niets. Ooit was hij een jongetje dat moest knokken voor zijn bestaan in de achterstandsbuurt Rosengård, die fietsen moest stelen om de tien kilometer naar het trainingscomplex van Malmö te overbruggen. Amper geld had voor voetbalschoenen, maar met de bal aan zijn voet pas echt de pure vreugde vond. En dan eindelijk Zlatan was, zoals hij echt wilde zijn.

Toch heeft het rauwe bestaan hem ook gevormd. Om te overleven, te winnen en koste wat kost ook de beste te zijn. "Los van wat hij bij Milan als voetballer laat zien, is zijn karakter iets wat het team op dit moment uitstekend kan gebruiken."

"Zlatan wil niet alleen winnen, maar vereist ook dat zijn ploeggenoten tot het uiterste gaan. Zelfs op trainingen wil hij de scherpte zien dat je uit elke halve kans het maximale haalt. Details kunnen op topniveau de doorslag geven", spreekt Emanuelson uit ervaring. "En als je dat niet oppikt, laat hij dat duidelijk blijken. Dan kan je problemen met hem krijgen. Ik denk zeker dat er wel eens spelers bang voor hem waren."

Aan de stok

Ja, ook Emanuelson heeft het weleens flink aan de stok gehad met de aanvaller. "Maar hij doet het ook uit goede bedoelingen. Hij respecteert je als je op een goede manier tegengas geeft. Dan leer je hem ook als een warm mens kennen, die heel grappig kan zijn en voor je klaarstaat als dat moet."

Na zijn presentatie kwam Ibrahimovic vrijdagmiddag al meteen in actie voor AC Milan in een oefenduel. Zlatan zou Zlatan niet zijn als hij niet meteen zou scoren. Kijk hieronder naar de goal.

Ibrahimovic scoort meteen voor Milan

Inmiddels speelt Ibrahimovic al jaren met zijn achternaam op zijn shirt. Omdat hij trots is op zijn afkomst, als kind van migranten. Omdat hij genoot van zijn jeugd en zijn ouders niets kwalijk neemt over de barre omstandigheden waarin hij opgroeide. Omdat hij wil bewijzen wat je kunt bereiken als je ergens in gelooft en daarbij bereid bent tot het uiterste te gaan.

Zijn concurrent heet vanaf nu Krzysztof Piatek. Clubtopscorer met een schamele vier goals, waarvan drie penalty's. Vooralsnog een Poolse eendagsvlieg met nog geen greintje van het vertrouwen en de zelfingenomenheid en overtuiging in eigen kunnen die Ibrahimovic dagelijks tentoonspreidt. Daar hoeft hij dus niet bang voor te zijn, zo lijkt het.

"Nee, zo zal Zlatan nu niet denken. Hij is vooral gekomen om ook dat soort jongens te helpen", verwacht Emanuelson. Bovendien, de spits zelf zegt zich als leeuw nooit te willen vergelijken met de prestaties van gewone mensen. "De club staat nu niet waar die hoort te staan, dat is duidelijk. Zlatan moet een nieuwe impuls geven, vooral ook als teamspeler. Als dat goed gaat, kan de groep zich aan hem optrekken."

Zlatan Ibrahimovic met rechts Zvonimir Boban en links Paolo Maldini

"Genieten wordt het hoe dan ook, al is het alleen maar om wat hij losmaakt, om zijn uitspraken. Maar ikzelf hoop hem vooral als voetballer nog mooie dingen te zien doen. Hij is nu wel een andere Zlatan dan vroeger."

En dat beseft Ibrahimovic zelf ook. Als hij niet meer beslissend kan zijn voor de huidige nummer elf in Italië, is hij over een paar maanden weer vertrokken. Maar juist het gevecht tegen dat schier onmogelijke geeft hem de adrenalinekick die hem al een lang en veelbewogen voetballeven op de been houdt. In de wereld waarin hij al zoveel vooroordelen heeft moeten overwinnen.

AC Milan gelooft oprecht in Zlatan. De basis voor weer een bijzonder hoofdstuk is alvast gelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl