NOS NieuwsAangepast

Naast bombrieven ook waarschuwingsbrieven verstuurd, politie verspreidt foto

Alle bedrijven die de afgelopen dagen een bombrief hebben gekregen, hebben daarna ook een waarschuwingsbrief ontvangen. De politie wil niets zeggen over de inhoud daarvan, met het oog op het lopende onderzoek. Er staat daderinformatie in de brief.

Een filiaal van ABN Amro in Maastricht heeft vanmiddag zo'n waarschuwingsbrief ontvangen, maar eerder geen bombrief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is bij de bank in Maastricht geweest voor onderzoek, waarna bleek dat het niet ging om een bom maar om een waarschuwing.

De politie verspreidde vandaag een foto van de bombrief, en roept mensen op uit te kijken. Vanochtend werd er een gevonden bij Hotel Okura in Amsterdam-Zuid. Die is inmiddels naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht voor nader onderzoek.

Medewerkers van de postkamer vonden de brief vanochtend en sloegen alarm bij de politie. Daarop werd onder meer de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Het hotel is niet ontruimd.

Dezelfde kenmerken

De brief had dezelfde kenmerken als de bombrieven die de afgelopen week werden aangetroffen bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, laat een woordvoerder van de politie weten. Zo is met een sticker het logo van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau op de envelop geplaatst en zit er een verdikking in de envelop.

"Zo'n sticker gebruikt het CIB niet, die drukken het logo op de envelop", zegt een woordvoerder. "En hier is er sprake van een losse sticker." Het incassobureau heeft volgens de politie niets met de zaak te maken.

Waardoor de verdikking in de envelop ontstaat, is niet duidelijk. Gisteren zei de directeur van een bedrijf waar een soortgelijke brief werd gevonden dat er in de brief iets zat "wat op een batterijtje leek".

Gevaarlijk

Gisteren maakte de politie bekend dat er zes bombrieven zijn binnengekomen bij een hotel en tankstation in Amsterdam, een makelaar in Utrecht, een tankstation en autobedrijf in Rotterdam en het hoofdkantoor van het CIB in Rotterdam. De explosieven gingen niet af, maar hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.

De brief die bij het CIB aankwam was bestemd voor een bedrijf in Maastricht, maar is daar dus niet bezorgd. Volgens de politie gaat het niet om de ABN Amro, waar alleen een waarschuwingsbrief is ontvangen, maar om een ander bedrijf. De brief was via een postsorteercentrum door vervalste afzendergegevens terechtgekomen bij het CIB.

De politie gaat ervan uit dat het gaat om één en dezelfde afzender. Over een motief is nog niets duidelijk. Mogelijk is er sprake van afpersing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl