Alan Pardew geeft David Meyler een 'kopstoot'
NOS Voetbal

De fratsen van nieuwbakken ADO-trainer Pardew: herrie aan de zijlijn

Met Alan Pardew presenteerde ADO Den Haag donderdag een trainer met een behoorlijke staat van dienst. De 58-jarige Engelsman heeft ook het hart op de tong en een reputatie als heethoofd. Dat belooft wat.

Saai wordt het waarschijnlijk niet met Alan Pardew in Den Haag. We zetten een paar incidenten op een rijtje.

Wenger niet gediend van gejuich Pardew (5 november 2006)

Het West Ham United van Pardew versloeg Arsène Wengers Arsenal door een late goal van Marlon Harewood met 1-0. Pardew vierde die goal uitbundig en uitte dat in woord en gebaar.

Voor Wenger kwam de vreugde van Pardew wat te dichtbij. De Fransman gaf Pardew een duwtje terug richting diens eigen trainersvak. En dat liet Pardew weer niet op zich zitten. Na afloop weigerde Wenger de hand van Pardew.

Alan Pardew ruziet met Arsène Wenger (m)

"Ik bied mijn excuses aan als ik Arsène heb beledigd", zei Pardew. "Het was niets persoonlijks, ik vierde alleen het doelpunt." De FA wees Wenger als schuldige aan. De Fransman kreeg een boete van 10.000 Engelse pond.

Een tackle vergelijken met verkrachting (15 maart 2009)

Pardew zat als analist op de bank bij het voetbalprogramma Match of the Day op de BBC toen een overtreding van Chelsea-speler Mickaël Essien tegen Ched Evans ter sprake kwam.

"Ched Evans is een sterke jongen, maar Essien schopt hem eraf", zei Pardew. "Hij verscheurt hem", zei collega Alan Hansen. Waarop Pardew toevoegde: "Hij verkracht hem absoluut."

Na de uitspraak regende het klachten bij de BBC, ook van woedende vrouwenorganisaties. "Het gedrag van Pardew is onaanvaardbaar, hij bagatelliseert het wijdverbreide probleem van verkrachting. We zijn geschokt", klonk het. De BBC en Pardew boden excuses aan.

Opstootje met collega O'Neill in derby (4 maart 2012)

Het was de slotfase van een hectische Tyne-Wear-derby tussen Newcastle United en Sunderland in het noordoosten van Engeland. Er vielen al acht gele en twee rode kaarten te noteren.

De bezoekers leidden met 1-0 door een strafschop van Nicklas Bendtner en toen kreeg Newcastle een strafschop. Coach Alan Pardew was dolblij en beet collega Martin O'Neill aan de zijlijn wat toe.

Alan Pardew (l) ruziet met en Martin O'Neill (r)

Na afloop gaf Pardew toe dat er "gekke dingen werden gezegd" aan de zijlijn en dat het allemaal "nogal onsmakelijk" was in het heetst van de strijd. Demba Ba miste de strafschop overigens, maar door een late goal van Shola Ameobi werd het alsnog 1-1.

Duwtje tegen assistent-scheidsrechter (18 augustus 2012)

Het daaropvolgende seizoen ging Pardew opnieuw in de fout aan de zijlijn. In de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur was de coach van Newcastle het niet eens met een arbitrale beslissing over een uitbal en gaf hij assistent-scheidsrechter Peter Kirkup een duwtje.

Daarop werd hij naar de tribune gestuurd. Na afloop bood Pardew zijn excuses aan. "We zijn dolblij met het resultaat, maar ik schaam me kapot", zei Pardew na de 2-1 overwinning. "Het was belachelijk."

Kijk in onderstaande video wat Alan Pardew zegt over zijn uitbarstingen langs de lijn:

Pardew: 'Ik ben emotioneel betrokken'

Pardew kreeg voor de duw een boete van 20.000 pond en een schorsing van twee wedstrijden.

Schelden op Pellegrini (12 januari 2014)

Toen scheidsrechter Mike Jones in de thuiswedstrijd tegen Manchester City (0-2) een goal van Cheick Tioté afkeurde vanwege buitenspel was Newcastle-coach Pardew des duivels. Hij kreeg het aan de stok met collega Manuel Pellegrini, die hij een 'fucking old cunt' noemde, iets als een 'ouwe lul'.

"In het heetst van de strijd hadden we woorden en ik bied mijn excuses aan", zei Pardew. Als coach Van Crystal Palace had hij anderhalf jaar later nog eens onenigheid met Pellegrini. Toen Pardew zich bijna op het veld begaf na een overtreding op een van zijn spelers, maande Pellegrini zijn collega terug te gaan naar zijn vak. Later volgde een vredelievend handje.

Kopstoot richting speler Hull (1 maart 2014)

Het dieptepunt bereikte Pardew als coach van Newcastle in de uitwedstrijd tegen Hull City (1-4 winst). Bij een 3-1 voorsprong voor zijn team belandde Pardew weer in een opstootje aan de zijlijn. Daarbij deed hij een poging tot een kopstoot richting Hull City-middenvelder David Meyler.

Scheidsrechter Kevin Friend stuurde de coach naar de tribune. "Ik had daar niet moeten zijn", zei Pardew na afloop. "Ik heb mijn hoofd naar voren bewogen en dat kan niet, maar het was geen kopstoot."

Alan Pardew (l) wordt weggestuurd door de scheidsrechter na kopstoot

Van Newcastle kreeg Pardew een waarschuwing en een boete van 100.000 pond en van de Engelse voetbalbond FA ontving de coach nog eens een schorsing van zeven wedstrijden en een boete van 60.000 pond.

Dansje op Wembley (21 mei 2016)

De FA Cup-finale van 2016 kon het hoogtepunt in de trainersloopbaan van Pardew worden toen zijn Crystal Palace in de 78ste minuut op voorsprong kwam tegen Manchester United. Jason Puncheon scoorde en Pardew vierde de goal met een hilarisch dansje voor de camera.

Drie minuten later was het weer gelijk en in de verlenging pakte United, gecoacht door Louis van Gaal, alsnog de winst. "Vergeef me de dans", zei Pardew na afloop. "Ik genoot van het moment."

Het bleek de laatste dans van Pardew bij Crystal Palace. Een half jaar later werd hij ontslagen.

Trainersloopbaan Alan Pardew

Periode Club Hoogte- en dieptepunten
1999-2003 Reading Promotie naar Division One in 2002
2003-2006 West Ham United Promotie naar Premier League in 2005, negende plaats in Premier League, FA Cup-finale 2006
2006-2008 Charlton Athletic Degradatie naar Championship
2009-2010 Southampton League Trophy-winst in 2010
2010-2014 Newcastle United Vijfde plaats in Premier League en Manager van het Jaar 2011/2012, kwartfinales Europa League 2012/2013
2015-2016 Crystal Palace Beste eindklassering ooit van de club in Premier League (10de in 2015) na klim uit degradatiezone, finale FA Cup 2016
2017-2018 West Bromwich Albion Ontslagen als hekkensluiter Premier League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl