De stille tocht in Drachten ANP

In Drachten hebben enkele duizenden mensen meegelopen in een stille tocht voor de 16-jarige Roan, die vorige week werd neergestoken bij een café in die plaats. Hij bezweek in de nacht van zondag op maandag aan zijn verwondingen.

De deelnemers kwamen rond 19.30 uur bij elkaar bij een winkelcentrum in Drachten en vertrokken rond 20.00 uur. De stille tocht ging langs het huis waar de jongen woonde naar het eindpunt, café Pietje Bel. Daar was de steekpartij vorige week. Bij het café zijn bloemen, kaarsen en knuffels gelegd.

"Het was een spontane jongen, altijd vrolijk, altijd in voor een feestje", zegt een achternicht van Roan. De deelnemers hebben een spandoek bij zich met een foto van de jongen. "Lieve Roan, je hebt je bewezen. Je bent een echte soldaat, een echte vechter. Maar helaas de strijd verloren. Stop zinloos geweld", staat er op het doek.

Vrienden, kennissen en andere aanwezigen bij de stille tocht reageren verslagen op de gebeurtenis:

Stille tocht in Drachten voor Roan: 'Ik mis zijn glimlach, zijn houding'

Ook burgemeester Rijpstra van Smallingerland, waar Drachten onder valt, liep mee. "Je moet je voorstellen dat de gevoelens enorm zijn, enorm verdriet, maar ook het gevoel van wraak, van: jongens, wat is hier gebeurd?", zegt hij. "Dat wil ik echt deëscaleren. We zijn bezig om het verdriet van mensen te verwerken. Het recht in eigen hand nemen, dat is iets wat wij niet willen."

Twee jongens van 14 en 15 jaar werden kort na de steekpartij opgepakt.

STER reclame