Familie van Roan

Drachten rouwt om de dood van de 16-jarige Roan, die vorige week werd neergestoken bij een café. Afgelopen nacht bezweek hij aan zijn verwondingen. Volgens Jenny Minnen, woordvoerder van de familie, is het vandaag een "chaos" op de plek waar de jongen werd neergestoken.

"Iedereen wil een bloemetje neerleggen. Het is ook niet te geloven. Roan komt uit zo'n hechte familie en het was echt de liefste jongen van de wereld. Echt iemand die iedereen nog met 'u' aansprak. Met een voorliefde voor voetbal en rapmuziek. Hij wordt enorm gemist", zegt Minnen.

Bekenden leggen bloemen neer en halen herinneringen op:

'Spontaan. Het was altijd lachen. Het was gewoon Roan'

Een bekende van Roan riep op Facebook op tot een stille tocht. Die oproep wordt massaal gesteund en zal woensdag, op Nieuwjaarsdag, worden georganiseerd met toestemming van de familie en de gemeente. Minnen: "Want de familie vindt alles wat vanuit het hart wordt georganiseerd prachtig".

Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt, reageerde eerder vandaag op NPO Radio 1 ontdaan op het overlijden van Roan. "Het is ongelofelijk dat het gebeurd is. Hier in de gemeente en de omgeving heeft dit heel veel impact", zei hij.

Volgens de burgemeester zijn de inwoners van de gemeente erg bezig met het overlijden van de tiener. "We krijgen veel reacties, ook vanuit de rest van het land."

'Het verdriet in onze gemeente is heel groot'

Twee jongens van 14 en 15 jaar werden kort na het incident opgepakt en zitten nog vast.

Rijpstra zegt dat er nog veel onduidelijk is over het voorval. Zo is de toedracht nog altijd niet opgehelderd. "Dat is de grote vraag waar ik nog geen antwoord op heb. Het onderzoek vindt nu plaats. Is het echt een incident of zit hier meer achter?"

De burgemeester benadrukt dat het incident voor hem als een "donderslag bij een heldere hemel" komt. "Je vraagt je af of we iets fout hebben gedaan, waardoor dit zomaar kan. Doen we wel voldoende? Van de andere kant: we hebben een mooi uitgaansgebied waar het heel goed gaat. Het aantal incidenten is de afgelopen jaren drastisch afgenomen."

Bloemen zijn neergelegd op de plek van het misdrijf NOS/Hasan Coskun

Rijpstra werpt de vraag op of dit soort incidenten in de toekomst voorkomen kan worden. "Ik vraag specifiek aan de minister om nog eens te kijken naar de wet- en regelgeving. Misschien is een algeheel verbod op het dragen van messen mogelijk. Wellicht kan de minister de wet aanscherpen."

Dat de ouders van het slachtoffer slecht nieuws zouden krijgen, zag de burgemeester aankomen. "We wisten dat het niet goed met hem ging. Hij is gisteren ook nog eens 16 jaar geworden."

STER reclame