Vuurwerk na de jaarwisseling
NOS Nieuws

Politie vraagt (weer) om vuurwerkverbod, maar coalitie ziet er geen heil in

Het toenemend aantal incidenten op nieuwjaarsnacht is voor de coalitiepartijen VVD en CDA geen reden om te praten over een verbod op gevaarlijk vuurwerk. "Het is een papieren tijger", reageert CDA-Kamerlid Van Dam op de oproep van de politiechef Akerboom om gevaarlijk vuurwerk uit Nederland te verbannen. "Een verbod helpt niet tegen geweld tegen agenten en hulpverleners. Je moet optreden", zegt VVD-Kamerlid Yesilgöz.

Van Dam wil dat er eerst iets gebeurt aan de handhaving van de huidige regels. "Het heeft geen zin om meer te verbieden als je niet meer handhaaft", zegt hij.

Politiechef Akerboom pleit voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk:

Korpschef Akerboom: 'Collega's hebben het drukker gehad dan de afgelopen jaren'

De regel is nu dat er alleen op 31 december tussen 18.00 uur en 02.00 uur 's nachts afgestoken mag worden, maar Van Dam hoort al weken ervoor stevige knallen in zijn wijk. Hij pleit voor hoge bekeuringen voor iedereen die buiten die tijden vuurwerk afsteekt. "En als je zwaar illegaal vuurwerk hebt, moet je de cel in", stelt hij.

De VVD wil dat belagers van hulpdiensten geen taakstraf meer kunnen krijgen. "Het is onacceptabel dat tuig nog steeds mensen aanvalt die er zijn voor onze veiligheid", vindt Yesilgöz.

De discussie over een verbod op consumentenvuurwerk speelt al enige jaren. Steeds meer groepen, zoals burgemeesters, de politie, de brandweer, artsen, het Longfonds en ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleiten voor een totaalverbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Verbod niet te handhaven

Maar het kabinet besloot in 2018 alleen het allerzwaarste vuurwerk, in de zogeheten F3-categorie, te verbieden vanaf 2020-2021. Het kabinet stelt dat een grote groep Nederlanders op een "gewone, rustige" manier met het vuurwerk omgaat. En het kabinet denkt ook dat een totaalverbod niet te handhaven is. "Je kunt toch niet verbieden dat mensen vuurwerk uit België of Duitsland halen of online kopen", zegt CDA-Kamerlid Van Dam.

Toch blijft de discussie spelen, omdat ondanks strengere straffen tegen het belagen van hulpverleners, Oud en Nieuw op sommige plaatsen uit de hand blijft lopen. Het is voor de oppositiepartijen GroenLinks en de Partij voor de Dieren aanleiding om een wetsvoorstel voor een verbod op consumentenvuurwerk te maken.

GroenLinks sluit zich aan bij het plan van de Partij voor de Dieren om een initiatiefwetsvoorstel te maken voor een verbod op vuurwerk voor particulieren.

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks liep tijdens de jaarwisseling mee met de politie in Den Haag. Ondanks de relatief rustig verlopen nieuwjaarsnacht, waarbij grote incidenten in Duindorp en Scheveningen uitbleven, vindt Klaver het "vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt".

"In die meldkamer weet je niet wat je hoort", zegt Klaver. "In de hele stad zijn brandjes, er wordt vuurwerk gegooid naar brandweerlieden, een politieauto werd beschadigd, het ene na het andere ongeluk komt binnen. Vuurwerk is daarbij niet de enige factor, maar wel een belangrijke. Het draagt in hoge mate bij aan die uiterst onveilige sfeer, in de eerste plaats voor onze hulpverleners. De politiek kan niet blijven wegkijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl