NOS Voetbal

Van Veenendaal en het 'bijna perfecte' WK: 'Besef hoe dichtbij we waren'

Van Veenendaal: 'Nog steeds moeite met verloren WK-finale'

Een uur lang hield Oranje-keepster Sari van Veenendaal haar doel schoon in de WK-finale tegen de zwaar favoriete Amerikaanse vrouwen.

Maar na een rake strafschop van Megan Rapinoe (1-0) en een schot van Rose Lavelle (2-0) moest ze uiteindelijk toch het hoofd buigen. "Het was bijna perfect", zegt Van Veenendaal vijf maanden later, als ze voor NOS Sport terugblikt op het succesvolle WK voetbal met zijn wrange afloop.

Van Veenendaal keepte het toernooi van haar leven in Frankrijk. Niet voor niets werd ze na afloop uitgeroepen tot beste keepster van het WK en in september zelfs tot beste keepster ter wereld. Vooral in de halve finale tegen Zweden, die Oranje na verlenging wist te winnen (1-0), onderscheidde Van Veenendaal zich.

'Goed voor vertrouwen'

"Keepen is een vak waar een goal of geen goal heel dicht bij elkaar ligt. Als alles klopt en alles werkt in wat je wilt en doet én de afstemming tussen jou en het team is er, dan kun je presteren zoals tegen Zweden", aldus Van Veenendaal.

Voor de keepster zelf zijn het trouwens niet de talloze reddingen geweest die haar de meeste voldoening gaven. "Ik was eigenlijk vooral tevreden dat ik vooruit durfde te spelen. En dat ik in de laatste minuut nog durfde uit te komen op een bal. Dat soort dingen is goed voor je vertrouwen."

  • AFP
    Sari van Veenendaal heerst in haar doelgebied in de wedstrijd tegen Zweden
  • AFP
    Sari van Veenendaal door de FIFA uitgeroepen tot keepster van het jaar
  • AFP
    Sari van Veenendaal met de trofee voor beste keepster van het WK, naast de beste speler van het WK, Megan Rapinoe

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Oranje zoveel indruk zou maken tijdens het toernooi. Het WK begon moeizaam, erkent Van Veenendaal. Oranje had moeite om de hooggespannen verwachtingen waar te maken en voor het eerst kreeg de ploeg te maken met stevige kritiek op het spel.

Wat mazzel

Van Veenendaal: "Het was ook niet goed genoeg. Maar ondanks alle kritieken die we gehad hebben, zijn we overeind gebleven en bleven we winnen. Daar kwam af en toe echt wel wat mazzel bij kijken. In die periode hebben we geleerd hoe je moeilijke wedstrijden tóch winnend kunt afsluiten. Daar gaat het uiteindelijk om."

Zo veroverden de Oranjevrouwen, net als twee jaar eerder tijdens het succesvolle EK in eigen land, opnieuw de harten van voetbalminnend Nederland. Met als levende bewijs de stroom van duizenden Oranje-supporters richting Frankrijk om de voetbalsters te steunen.

Een Oranjemars van supporters in aanloop naar de kwartfinale tegen Italië in Valenciennes

"Die beelden van de Oranjemars naar het stadion, daar moet ik van lachen. Het is heel bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend. Er is niks leukers dan een stadion inlopen en dan zó veel Oranjesupporters zien", zegt Van Veenendaal.

Maar tot het gedroomde resultaat, de wereldtitel, leidde de route door Frankrijk niet. En dat blijft de keepster dwarszitten. "Ik heb er nog steeds af en toe moeite mee dat we het net niet gehaald hebben. Misschien nog wel meer dan direct na de wedstrijd."

"Ik realiseer me hoe dichtbij we waren. 'Bijna perfect' is de beste omschrijving, want de tweede plek is geen winnen. Dat gevoel zal altijd blijven hangen, ondanks dat het een fantastische prestatie was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl