Reuters
NOS NieuwsAangepast

VS stuurt extra militairen naar belaagde ambassade in Bagdad

De VS stuurt extra militairen naar zijn ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Een woedende menigte belaagde vandaag het gebouw, uit woede over Amerikaanse luchtaanvallen waarbij zondagnacht 25 doden vielen.

Honderden mensen verzamelden zich bij het gebouw, richtten vernielingen aan en gooiden met stenen. Een deel van hen zou door een veiligheidsmuur zijn gebroken en zijn doorgedrongen tot het terrein van de ambassade. De VS spreekt dat tegen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt verder dat het eigen personeel in de ambassade veilig is en dat er geen plannen zijn om de mensen daar weg te halen.

Een woordvoerder spreekt verder tegen dat de ambassadeur uit voorzorg is geëvacueerd. "Matt Tueller was op reis, maar keert nu terug naar de ambassade." Bij de versterking die nu wordt gestuurd, gaat het vermoedelijk om enkele tientallen militairen.

Kataib Hezbollah

De ongeregeldheden begonnen vandaag na een herdenkingsbijeenkomst voor de doden van het Amerikaanse bombardement. Dat was een vergeldingsactie voor een aanval op een militaire basis in Noord-Irak waarbij een Amerikaan om het leven kwam. De VS houdt de sjiitische militie Kataib Hezbollah verantwoordelijk voor die aanval. De organisatie heeft nauwe banden met Iran.

Onder de betogers zijn volgens persbureau AP tientallen aanhangers van de sjiitische militie. Ze liepen na de herdenkingsbijeenkomst door naar de Groene Zone in Bagdad. In dit streng beveiligde stadsdeel zit ook de Amerikaanse ambassade.

Eerder vandaag twitterde de Amerikaanse president Trump dat Iran de betoging heeft opgezet. Teheran spreekt dat tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl