NOS SportAangepast

Wisselvallige Van Gerwen naar vijfde WK-finale: 'Kwestie van rustig blijven'

Van Gerwen over tegenvallend niveau: 'Raar, maar ik moet rustig blijven'

Michael van Gerwen heeft in Londen voor de vijfde keer in zijn loopbaan de finale van het WK darts gehaald. De 30-jarige Brabander versloeg in Alexandra Palace op moeizame wijze de Brit Nathan Aspinall met 6-3.

Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen strijdt nu op woensdag 1 januari met Peter Wright om de wereldtitel.

Dat is een herhaling van de WK-finale uit 2014, die Van Gerwen met 7-4 wist te winnen. De nummer één van de wereld won zeven van zijn laatste acht duels met Wright.

Wisselvallige partij

Beide darters speelden wisselvallig. De eerste vijf sets gingen dan ook tegen de darts in. Van Gerwen, die ook in zijn kwartfinale geen grootse indruk maakte, won als eerste een 'eigen' set en kwam daarmee op 4-2.

Toen hij Aspinall, de nummer twaalf van de wereld, opnieuw brak in de achtste set, was het verzet van de 28-jarige Engelsman ook gebroken.

Dat het niveau van Van Gerwen nog verre van optimaal is, bleek uit het aantal keer dat hij 180 gooide. Dat lukte hem slechts 3 keer in 39 legs.

'Kwestie van rustig blijven'

Van Gerwen erkende na afloop dat het allemaal beter kan. "Het is vooral een kwestie van rustig blijven. De wedstrijd duurt lang, dus op een gegeven moment komt er moment dat je kunt toeslaan", zei hij.

De finalist weet wat hij van Wright kan verwachten. "Voor iedereen een leuk affiche. Ik moet aan de bak tegen Peter, dat hoeft niemand tegen mij te vertellen", wist Van Gerwen, die zich naar eigen zeggen opmaakt voor een saaie oudejaarsavond. "Ik ga hooguit een filmpje kijken en even met mijn vrouwtje bellen en dan is het mooi geweest."

Peter Wright in actie in de halve finale tegen Gerwyn Price

Wright bereikte voor de tweede keer in zijn carrière de finale van het WK. In de halve eindstrijd versloeg de Schot Gerwyn Price uit Wales met 6-3.

De kraker in de halve finales begon met het verwachte vuurwerk. Price had in interviews vooraf geroepen dat hij Wright met 6-0 zou verslaan, maar de eerste set ging direct naar Wright. Dat wilde hij weten ook. Op het podium tikte Wright Price even aan om te laten zien dat hij niet zo makkelijk te verslaan is.

De twee waren tot 3-3 in sets aan elkaar gewaagd, maar daarna wist Wright Price op twee sets verschil te zetten. Price haalde zijn niveau niet meer, maar mocht toch een paar keer hoop blijven houden. Wright miste maar liefst zeven wedstrijdpijlen.

Onsportief

Bij een 2-2 stand in legs, miste Price ook een pijl om er 5-4 in sets van te maken. Wright, die het duel eindigde met een gemiddelde van 98,39 tegenover 89,94 voor Price, sloeg daarna wel toe. Price bleek daarna onsportief, gaf Wright geen hand en liep teleurgesteld van het podium af.

Bekijk hieronder sfeerbeelden vanuit Alexandra Palace waar de fans zich opmaken voor het duel van Van Gerwen met Aspinall:

Ally Pally maakt zich op voor halvefinaleduel Van Gerwen met Aspinall

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl