De broers van Amaya Coppens vroegen bij de ambassade van Nicaragua in Brussel aandacht voor de zaak van hun zus
NOS Nieuws

Nicaragua laat 91 anti-regeringsdemonstranten vrij

Nicaragua heeft 91 gevangenen vrijgelaten die de afgelopen jaren zijn opgepakt bij anti-regeringsprotesten.

Veel van de gearresteerden zaten vast sinds april 2018. Zij namen deel aan een betoging tegen bezuinigingen op sociale voorzieningen, die later uitliep op een breder protest tegen de regering van president Ortega.

Volgens mensenrechtengroepen kwamen bij de langdurige protesten zeker 300 mensen om het leven. De vrijlating van de betogers moet bijdragen aan een 'nationale verzoening', aldus het Nicaraguaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder dit jaar liet Nicaragua ook al ruim 100 politieke gevangenen vrij. Velen van hen waren in tranen bij het weerzien van hun familie:

'Onze enige misdaad is dat we onze vlag heffen, dat zal ik blijven doen'

De Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens is een van de demonstranten die vandaag weer op vrije voeten kwam. Zij groeide de afgelopen jaren uit tot een van de gezichten van de kritiek op de regering-Ortega.

Coppens werd vorige maand met vijftien anderen opgepakt toen ze water uitdeelde aan de moeders van gedetineerden die in kerken in hongerstaking waren gegaan. De moeders hoopten hiermee de regering onder druk te zetten om hun kinderen, die volgens hen politieke gevangenen waren, vrij te laten.

De beweging die namens de betogers spreekt, zegt de vrijlating van de gevangenen "met vreugde" te begroeten. Tegelijk benadrukken de betogers dat ze doorgaan met hun strijd voor de vrijlating van de zeker tachtig anderen die volgens de beweging nog onterecht vastzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl