NOS Voetbal

Sturing maakt seizoen af als coach van Vitesse

Edward Sturing is de nieuwe hoofdtrainer van Vitesse. Het 56-jarige clubicoon is aangesteld voor een half jaar; tot en met het einde van het seizoen.

Sturing neemt de taken over van Joseph Oosting, die sinds het vertrek van Leonid Sloetski als interim-trainer voor de groep stond. Oosting blijft als assistent-coach betrokken bij het eerste elftal van Vitesse. Sloetski stapte op vanwege tegenvallende resultaten, maar onder Oosting won de ploeg twee keer en speelde het met 0-0 gelijk tegen Feyenoord.

Sturing, die zelf negen seizoenen voor Vitesse speelde, kent de Arnhemse club op zijn duimpje. Vorig seizoen maakte hij nog deel uit van de technische staf als assistent van Sloetski, maar die functie legde hij in de zomer neer omdat hij 'de klik miste' met de Russische hoofdcoach. Het afgelopen half jaar was Sturing actief binnen de voetbalacademie van Vitesse.

'Edje interim'

Na het vertrek van Sloetski, een maand geleden, werd Sturing veelvuldig genoemd als kandidaat voor de tijdelijke baan, maar daar bedankte hij voor. Sturing bekleedde de functie als interim-coach al vaker; vier keer maar liefst. Tussen 2003 en 2006 was hij ook hoofdcoach bij Vitesse. In 2018 leidde Sturing de club, weer als interim, in de play-offs naar Europees voetbal.

'Edje interim' Sturing wil aanvallend voetbal spelen met Vitesse

Een echte verrassing is het dus niet dat Sturing weer bij Vitesse op de bank plaatsneemt, al ziet de trainer dat zelf anders. "Het is voor mij wel een verrassing. Toen Sloetski vertrok zou ik voor drie wedstrijden trainer kunnen worden, maar daar voelde ik niet zo veel voor. In drie wedstrijden kun je niet zo heel veel betekenen. Je kunt de dingen niet naar je hand zetten. Met een half jaar is dat wat anders. Dan is de uitdaging voor mij ook veel groter."

'Bijna dertig jaar bij Vitesse'

Sturing, die inmiddels de bijnaam 'Edje interim' heeft bij Vitesse, is blij met zijn nieuwe klus. "Ik vind het fantastisch om hoofdtrainer te zijn bij deze club. Dit is mijn club, ik zit hier nu bijna dertig jaar", aldus de trainer en oud-speler van Vitesse naar wie ook een tribune is vernoemd.

Vitesse staat op de zesde plaats in de eredivisie en wil graag Europees voetbal halen. Sturing weet al welk stempel hij op de ploeg wil drukken. "Ik wil aanvallend voetbal spelen, ik wil druk zetten. Dat zegt elke trainer natuurlijk, maar ik heb dat twee jaar geleden kunnen doen. Ik ga nu kijken of dat met deze selectie ook kan. Dat zit in mijn hoofd, nu gaat het erom dat het bij de spelers in het hoofd gaat zitten.|

Begin deze maand lieten interim-trainer Joseph Oosting en technisch directeur Mo Allach hun licht schijnen over de nieuwe situatie bij Vitesse.

Nieuwe man Oosting direct op het veld bij Vitesse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl