NOS SchaatsenAangepast

Leerdam opnieuw beste sprintster op NK, Visser pakt ook weer goud

Leerdam ook kampioene op 1.000 meter, Wüst komt goed weg

Jutta Leerdam heeft bij de KPN NK afstanden bewezen dat ze de beste sprintster van Nederland is. De 20-jarige Leerdam won zaterdag al de 500 meter, een dag later veroverde ze ook de nationale titel op de 1.000 meter.

Leerdam klokte 1.14,23 en was daarmee bijna een halve seconde sneller dan Letitia de Jong (1.14,68), die net als op de 500 meter tweede werd.

Titelverdedigster Ireen Wüst werd derde in 1.15,64 en mag samen met Leerdam en De Jong de 1.000 meter rijden bij de WK afstanden in Salt Lake City en de EK in Heerenveen.

NK-koningin Leerdam minder kritisch op zichzelf: 'Van Koen geleerd'

Leerdam en De Jong hebben zich ook geplaatst voor de WK sprint op basis van het klassement over de 500 en 1.000 meter. Het derde WK-ticket gaat naar de winnares van de NK sprint eind januari in Heerenveen.

Ter Mors gediskwalificeerd, Wüst rijdt alleen

Wüst reed haar rit alleen omdat Jorien ter Mors gediskwalificeerd werd na een tweede valse start. Ter Mors verspeelde daarmee haar laatste kans op een podiumplaats en een ticket voor de WK en EK afstanden.

De olympisch kampioene van 2018 op de 1.000 meter reed een moeizaam toernooi en kwam op de 500 (zesde) en de 1.500 meter (tiende) ook niet in de buurt van de prijzen.

Wüst komt goed weg op 1.000 meter: 'Was er een beetje bang voor'

Ook Antoinette de Jong greep haar laatste kans op een ticket voor de WK en EK afstanden niet. De Jong, die op de 1.500 meter en 3.000 meter vierde werd, kwam op de 1.000 meter niet verder dan de negende plaats.

Visser pakt tweede NK-goud, Schouten opnieuw tweede

Esmee Visser was opnieuw de sterkste op de lange afstand. Ze veroverde op de 5.000 meter haar tweede nationale titel van het weekend. De olympisch kampioene reed op 'haar' afstand naar 6.50,96 en was daarmee veruit de snelste.

Visser, titelverdedigster en zaterdag al winnares van de 3.000 meter, reed in de voorlaatste rit tegen Irene Schouten en de twee maakten er een interessant duel van.

Visser prolongeert titel op 5.000 meter, Schouten blijft Achtereekte nipt voor

Schouten, gisteren verrassend tweede op de 3.000 meter, moest Visser in de slotfase van de race laten gaan, maar bewees opnieuw dat ze dit weekend in topvorm is. De specialiste op de massastart reed met 6,54,87 naar de tweede tijd en snoepte 1,06 seconde van haar persoonlijk record af.

Bekijk de reacties van Esmee Visser en Irene Schouten hieronder:

Carlijn Achtereekte, die op deze afstand bij de NK al drie keer zilver en drie keer brons veroverde, kwam in de slotrit nog heel dicht bij de tijd van Schouten, maar miste het zilver en het WK-ticket op slechts 0,17 seconde.

WK-tickets

Visser en Schouten hebben zich wel geplaatst voor de WK afstanden. Op de 5.000 meter verdienen alleen de nummer een en twee van de NK afstanden een ticket voor de WK in Salt Lake City (13-16 februari). Bij de EK afstanden wordt de langste afstand bij de vrouwen niet verreden.

Wel goud voor Schouten op massastart

Op het slotnummer van de NK afstanden, de massastart, veroverde Irene Schouten ook nog een gouden plak. Dat was niet zo verrassend als haar tweede plaatsen op de 3.000 en 5.000 meter, want sinds de massastart bij de NK afstanden op het programma staat (2013), won regerend wereldkampioene Schouten elke keer de nationale titel. Dit was alweer haar zevende titel op rij.

Met nog drie ronden te gaan reden Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje weg uit het peloton, maar dat gat werd dichtgereden door de ploeggenoten van Irene Schouten, die in de laatste meters opnieuw bewees over de beste eindsprint te beschikken.

Shorttrackster Suzanne Schulting werd verrassend derde, achter Marijke Groenewoud die de sprint aantrok voor Schouten en het zilver won.

Bekijk hieronder de samenvatting van de massastart en de reactie van Irene Schouten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl