De luchtplaats van de gevangenis in Alphen aan den Rijn
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Anti-smokkelnet in gevangenis Alphen aan den Rijn

De gevangenis in Alphen aan den Rijn gaat investeren in maatregelen om smokkelwaar tegen te gaan. Er wordt onder andere een net boven een van de luchtplaatsen gehangen om te voorkomen dat spullen over de muur naar binnen kunnen worden gegooid.

Het plan is onderdeel van een landelijk initiatief. "Smokkelaars en gedetineerden worden steeds slimmer. Daarom moet je investeren in de veiligheid", zegt woordvoerder Petit van het ministerie van Justitie bij Omroep West.

Cees Niessen, directeur van de Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn: "Wij zijn als eerste aan de beurt om de netten te gebruiken en daar ben ik erg blij mee."

Het is geen visnetje

De netten bestaan uit stevig metaal, volgens Niessen sterk genoeg om overheen te lopen. "Het klinkt allemaal heel simpel, maar het is best een ingewikkelde constructie", aldus de gevangenisdirecteur. Het net is zo fijnmazig dat bijvoorbeeld mobieltjes, wapens of drugs niet door de gaten kunnen. "Het is echt geen visnetje hoor."

De bedoeling is dat het net boven een van de luchtplaatsen van de gevangenis komt te hangen. "Die luchtplaats zit vlakbij een openbare weg. Vanaf daar gooien smokkelaars spullen over de muur", aldus Niessen. Om veiligheidsredenen is de luchtplaats nu gesloten.

Gsm-paraplu

Volgens woordvoerster Petit zijn de netten onderdeel van een breder pakket aan maatregelen: "Er wordt ook geëxperimenteerd met een zogenaamde gsm-paraplu. Die blokkeert en detecteert telefoonsignalen, waardoor het smokkelen van mobieltjes naar de gevangenis geen nut meer heeft." Ook komt er een extra hekwerk rond een aantal gevangenissen, zodat smokkelaars niet meer dicht bij de muren kunnen komen.

Anderhalve week geleden werd de gevangenis in Arnhem door 150 agenten doorzocht op smokkelwaar. Even later bleek dat bij die zoekactie een 'gevaarlijke drug' was aangetroffen, die een gevangene mogelijk aan een medegevangene wilde toedienen. Op het smokkelen van illegale spullen naar gedetineerden staat een celstraf van maximaal een half jaar.

De eerste netten worden voorjaar 2020 aangebracht boven de luchtplaats van de Alphense gevangenis.

Advertentie via Ster.nl