NOS SchaatsenAangepast

Wijfje troeft Wüst af en pakt titel op 1.500 meter

Wijfje troeft alle favorieten af op 1.500 meter

Melissa Wijfje is bij de KPN NK afstanden verrassend Nederlands kampioene op de 1.500 meter geworden. De nummer drie van vorig jaar hield met 1.55,65 de grote favorieten Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Jorien ter Mors achter zich.

Achtvoudig kampioene en titelhoudster Wüst wist in de slotrit net niet onder de tijd van Wijfje te duiken: 1.55,69. Joy Beune werd met een tijd van 1.55,87 derde en gaat net als Wijfje en Wüst naar de WK afstanden in Salt Lake City.

"Wijfje eerste, wie had dat gedacht?", glunderde de winnares na afloop. "Je mag niet op jezelf gokken, maar ik zou niet op mezelf hebben ingezet. De oude garde rijdt extreem hard, al heel lang. Dat ik me er nu tussen kan rijden is geweldig. Wat heet, ik zit er gewoon voor!"

Eigen weg werkt voor Wijfje

Daarmee doelde de 24-jarige Wijfje vooral op Ireen Wüst, die al acht keer Nederlands kampioene werd op de 1.500 meter en vorig jaar nog met 1.53,30 een baanrecord vestigde in Thialf. Dit keer beet Wüst zich stuk op de tijd van Wijfje, al was het met minimaal verschil: 0,04.

"Normaal is het verschil de andere kant op heel groot", stamelde Wijfje, die tot de zomer van 2018 ploeggenote was van Wüst. Sindsdien traint ze met het gewest Friesland. "Ik heb een stijgende lijn te pakken. Ik kan mijn eigen weg gaan en heb een goede samenwerking met de coach. Dat geeft vertrouwen en ja, dat was weleens anders."

Wijfje verrast met titel op 1.500 meter: 'Zou niet op mezelf hebben ingezet'

De Jong, de nummer twee bij de NK afstanden van vorig jaar, werd vierde en loopt daarmee de WK afstanden mis.

Voor Ter Mors liep de 1.500 meter helemaal uit op een teleurstelling. De drievoudig kampioene, die bij de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker in november nog drie afstanden won, stortte in en werd slechts tiende.

De olympisch kampioene van 2014 op deze afstand zag de zeperd wel aankomen. "Ik had wel in mijn hoofd dat ik niet helemaal in vorm was."

Wat er precies mankeert, weet Ter Mors ook niet precies. "Ik verzuur te vroeg. Ik heb wel heel veel snelheid in de benen en rijd snellere temporondjes dan ooit op de training. Maar dat is een rondje en dit zijn er wel wat meer. "

Op basis van snelheid is een topprestatie op de 1.000 meter zeker niet uitgesloten. Maar mogelijk geeft Ter Mors er ook de brui aan voor de rest van het NK. "We gaan eerst dit evalueren. Misschien is er toch iets fysieks. Als het geen wijsheid is, dan moeten we het niet doen."

Ter Mors zag zeperd op 1.500 meter aankomen: 'Wist dat ik niet in vorm was'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl