NOS Schaatsen

Kramer legt iedereen behalve Roest het zwijgen op: 'Ging vrij makkelijk'

Roest prolongeert titel op 5.000 meter, Kramer knap tweede

Sven Kramer heeft met een ijzersterk optreden op de 5.000 meter bij de KPN NK afstanden alle twijfels omtrent zijn vorm de kop ingedrukt. De Fries, die de voorbije weken het wereldbekercircuit meed vanwege problemen met de rug, legde met 6.10,91 beslag op de tweede plaats. Alleen ploeggenoot Patrick Roest wist Kramers tijd te overtreffen.

Roest reed een tijd van 6.09,79 en prolongeerde daarmee zijn nationale titel. Het brons in Thialf was voor Jorrit Bergsma, de nummer twee van de afgelopen zes jaar. Bergsma reed 6.14,65 en kan daarmee net als Roest en Kramer afreizen naar de WK afstanden in februari in Salt Lake City.

Kramer snoert sceptici de mond

Kramer moest als eerste van de favorieten het ijs op. De tienvoudig nationaal kampioen begon rustig, maar gaf na drie kilometer gas toen hij merkte dat zijn rug in orde was. Daarop perste hij er vijf rondjes laag in de 29 uit.

Direct na de finish legde Kramer een vinger op zijn lippen, daarmee de sceptici duidelijk makend dat er nog altijd terdege rekening met hem gehouden moet worden.

Kramer nuchter na 'ouderwetse' 5.000 meter: 'Misschien wel te streng voor mezelf'

"Als ik kijk naar waar ik vandaan kom, dan ben ik heel blij", verklaarde Kramer het vingertje. "De laatste jaren heb ik heel veel moeite om mijn rondetijden weer omlaag te krijgen, nu ging dat eigenlijk vrij makkelijk. Maar je rijdt om te winnen en dat is niet gelukt. Maar misschien ben ik wel te streng voor mezelf."

Roest was in de laatste rit bij de passage van de 3.000 meter een seconde sneller dan Kramer en die marge wist hij knap vast te houden. "Een titel is altijd mooi", glunderde Roest. "Op dit moment ben ik de sterkste, maar ik moest er wel hard voor knokken."

Roest voelt hete adem Kramer: 'Nu de beste, maar moest er flink voor knokken'

De afgelopen jaren heeft Roest weliswaar de troon van Kramer overgenomen, maar vrijdag liet de oude koning ondubbelzinnig blijken dat zijn opvolger nog altijd op zijn hoede moet zijn. "Ik wist sinds vorige week (toen Kramer bij een trainingswedstrijd een baan- en persoonlijk record schaatste op de incourante 3.000 meter, red.) dat Kramer goed in orde was. Ik denk dat we heel mooie wedstrijden gaan zien dit seizoen", zei Roest.

Kramer kon zich daarin vinden: "Misschien is het ook weleens lekker om te jagen."

Ntab verovert Nederlandse titel op 500 meter, broers Mulder bezwijken

Dai Dai Ntab veroverde bij de KPN NK afstanden voor de derde keer de Nederlandse titel op de 500 meter. Ntab noteerde in Heerenveen een winnende tijd van 34,37 en daarmee bleef hij de concurrentie ruim voor.

Ntab verovert Nederlandse titel op 500 meter, voor Smeekens en Verbij

Het was de derde tijd ooit verreden in Thialf en slechts 0,06 boven het baanrecord van Michel Mulder en Pavel Koelizjnikov.

Het zilver was voor Jan Smeekens, zesvoudig kampioen op de 500 meter. Smeekens liep het eerste deel van het wereldbekerseizoen mis, maar heeft zich met een tijd van 34,81 nu wel geplaatst voor de WK afstanden.

Kai Verbij, de kampioen van 2016, werd met een tijd van 34,87 derde en gaat dus ook naar de WK, die in februari in Salt Lake City worden gehouden.

Hein Otterspeer en Jesper Hospes maakten de top-5 vol. Michel Mulder (voormalig olympisch kampioen) en uittredend Nederlands kampioen Ronald Mulder stelden teleur met respectievelijk een negende en elfde plaats.

'Kon het eigenlijk niet geloven'

Dai Dai Ntab was uiteraard in zijn nopjes met zijn toptijd. "Ik keek op het bord en kon het eigenlijk niet geloven", was de eerste reactie van de Nederlands kampioen.

Ntab over wereldtijd op 500 meter: 'Normaal rijd ik m'n beste tijden in buitenbocht'

"Ik voel me de afgelopen tijd lekker, ik zit lekker in mijn vel. Dan hoop je dat je zo'n tijd rijdt", aldus Ntab. "En er zit nog wat rek in, daar gaan we aan werken."

Zijn 34,37 was de derde tijd ooit gereden in Thialf en slechts zes honderdsten boven de snelste tijd op laaglandbanen. Die toptijd op zeeniveau (34,31) is nog altijd voorbehouden aan drie oud-wereldkampioenen: Jeremy Wotherspoon (Hamar, 2008), Michel Mulder (Heerenveen, 2013) en Pavel Koelizjnikov (Heerenveen, 2019).

'Euforisch moment' voor Smeekens

Voor Jan Smeekens leidde zijn tweede plek op de NK tot "een euforisch moment". Hij moest de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen aan zich voorbij laten gaan, maar gaat nu wel naar de WK afstanden in Salt Lake City.

Salt Lake lonkt voor opgeluchte Smeekens: 'Tijd om wat te doen aan pr uit 2013'

"Ik heb hier maanden naartoe gewerkt en ook met de kerst kon ik niet met z'n allen aan tafel gaan maar zat ik in een hotel", aldus een gelukkige Smeekens. "En nu ga ik februari naar de WK op de snelle baan in Salt Lake. Tijd om iets aan mijn persoonlijk record uit 2013 te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl