ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

OM concludeert: we hebben gefaald bij boerenprotesten

Het OM heeft gefaald in de handhaving rond de protesten van boeren en bouwers. Hoewel het verboden is om met een trekker op de snelweg te rijden, schreef de politie slechts in een enkel geval een bekeuring uit. Bij de grootste boerendemonstraties werd helemaal niet gehandhaafd, concludeert justitie.

"Het handhaven is niet gelukt. Niet op de boerendemonstratie van 1 oktober en niet op 16 oktober. En ook niet met de bouwersdemonstratie op 30 oktober", zegt officier van justitie Linda Bregman in het personeelsblad Opportuun. "Niet omdat we het niet wilden. Niet omdat we de wet niet snapten. Maar omdat het gewoon niet tegen te houden was."

"Tractoren, zo hebben we gemerkt, zijn heel moeilijk te stoppen. Je kan blokkades oprichten, maar op plekken waar geen vangrail is rijden ze gewoon de weg af. Het weiland in. Om de blokkades heen. En weer de snelweg op. Dat ze geen kenteken hebben, is voor de handhaving ook lastig", aldus Bregman. "Ik weet niet of je er weleens naast gestaan hebt, maar alleen de wielen van zo'n tractor zijn al groter dan een gemiddelde volwassene."

Veel alcohol in het spel

Niet alleen op snelwegen, ook in Den Haag was ingrijpen haast onmogelijk, zegt de officier van justitie. "Chauffeurs van vrachtwagens die waren ingehuurd als beweegbare afzetting van het Binnenhof, werden bedreigd en geïntimideerd. Er was veel alcohol in het spel. En het grote publiek stond vrij massaal achter de demonstranten. Dan zit je met dilemma's. Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico's van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?"

"Feitelijk kunnen we constateren dat we hebben gefaald in het handhaven van het verbod van tractoren op de snelweg", concludeert Bregman. Om tegelijkertijd vast te stellen dat de politie het juist heel goed heeft gedaan, meldt RTV Noord. "Ik denk dat de politie gewoon heel verstandig heeft gehandeld. Zij heeft gekozen voor zoveel mogelijk veiligheid op de snelweg. Daar reden ook gewoon gezinnen en mensen op weg naar hun werk."

Boeren: goed contact met politie

Jeroen van Maanen, woordvoerder van het Farmers Defence Force, zegt zich niet te herkennen in de woorden van Bregman. Hij ontkent dat de boeren zich door intimidatie of machtsvertoon toegang hebben verschaft tot bijvoorbeeld het Malieveld of het RIVM in Bilthoven.

"Het contact met de politie is fantastisch geweest", zegt hij. "We zijn met de actie in Bilthoven juist op nadrukkelijk verzoek van de politie over de snelwegen gereden. De politie zei: kom nou niet over de binnenwegen, dan wordt de opstopping alleen maar groter. Over de snelweg is het voor ons veel gemakkelijker te handhaven."

Uitgezwaaid door burgemeester en wethouders

Bart Kemp van Agractie is woedend. "Hier veegt het OM z'n straatje schoon met onjuiste berichtgeving ten koste van de boeren", zegt hij. Ook Kemp zegt dat het contact met de politie uitstekend was. "Wij hebben steeds gecommuniceerd dat de snelweg niet mocht worden gebruikt door tractoren. Maar overal in het land werden colonnes tractoren door politieagenten van lokale korpsen rechtstreeks de snelweg op geleid, regelmatig uitgezwaaid door de plaatselijke burgemeester en wethouders."

Van alcoholmisbruik was volgens de woordvoerders geen sprake. Van Maanen: "Ja, bij die actie op 18 december misschien. Maar die was spontaan en niet door ons georganiseerd. Mensen waren de hele dag onderweg. Daar zal best een mafkees bij zijn geweest die een kratje bier mee had. Maar dat is de uitzondering."

Advertentie via Ster.nl