NPO Radio 2 | Raymond van Olphen
NOS Nieuws

Top 2000 is weer begonnen: 'We hebben hier zelfs vrienden gemaakt'

Op NPO Radio 2 is de Top 2000 weer begonnen. Om 08.00 uur startte de 21ste editie van de 'lijst der lijsten', zoals de zender het zelf noemt. Het muziekevenement begon met het nummer Suite: Judy Blue Eyes, van Crosby, Stills & Nash. Op Oudejaarsavond, even voor middernacht, sluit Queen met Bohemian Rhapsody de lijst af.

Dat dat nummer op 1 staat is bijna net zo'n traditie als de Top 2000 zelf: van de 21 edities stond Bohemian Rhapsody zeventien keer bovenaan.

"Het grote aftellen gaat vandaag beginnen. Niet in uren, niet in minuten, niet in seconden. De komende zeven dagen tellen we alleen de nummers", zei dj Jan-Willem Roodbeen aan het begin van de Top 2000. "Dit is de lijst van Nederland, ons collectief muziekgeheugen."

Ik luister ieder jaar naar de Top 2000. Het hoort echt bij Kerst.

Bezoeker Top 2000 Café

Vanmorgen vroeg stonden de eerste luisteraars al bij het Top 2000 Café in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, de uitzendlocatie. "We bezoeken al een paar jaar het café en we hebben hier vrienden gemaakt. We hebben zelfs een Top 2000-groepsapp aangemaakt, zodat we contact met elkaar kunnen houden", vertelt een bezoeker aan verslaggever Maino Remmers.

"Wij hebben ons kerstontbijt in het Top 2000 Café", zegt iemand anders. "Deze week staat bij ons alleen maar de radio aan."

Anderen stonden al om 05.00 uur op, of komen vrijwel ieder jaar:

Zij willen per se bij de opening zijn: 'De Top 2000 is mijn Eerste Kerstdag'

Er zijn ook nieuwkomers. "Voor mij is het de eerste keer dat ik hier ben", zegt een vrouwelijke bezoeker. "Ik ben met mijn schoonzoon en dochter mee. Die zijn vorig jaar geweest en het leek me altijd al ontzettend leuk. Ik luister ieder jaar naar de Top 2000. Het hoort echt bij Kerst."

Hoogste nieuwe binnenkomer ooit

De Nederlandse zanger Danny Vera staat met zijn nummer Roller Coaster op nummer 4. Daarmee is hij de hoogste nieuwe binnenkomer ooit. Een andere nieuwe binnenkomer die hoog is geëindigd is het nummer De Boer dat is de keerl van Normaal. Boeren hadden opgeroepen om op dat nummer te stemmen, als ode aan de boer. Het liedje staat op de negende plek.

Nog niet bekend met Roller Coaster? Zo zong Vera het in de studio van Radio 2:

De Top 2000 begon twintig jaar geleden om het jaar 2000 in te luiden. Aan de luisteraars werd gevraagd om een liedje in te sturen, met daarbij een persoonlijk verhaal of een herinnering. Het was eigenlijk de bedoeling dat de muzieklijst maar één keer zou worden uitgezonden, maar het werd zo'n groot succes dat Radio 2 besloot om er een jaarlijks evenement van te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl