Reizigers wachten op een trein in het Parijse Gare de l'Est op Kerstavond
NOS Nieuws

Kerstergernis over Franse stakingen in ov en bij de opera

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Bij treinstation Saint-Lazare in Parijs kijkt een vrouw naar de borden met vertrektijden. "Alwéér vertraging", verzucht ze. "Ik heb echt genoeg van die treinstaking. De afgelopen week reden ze soms helemaal niet, en dan moest ik gaan lopen. Die stakers houden de Fransen gewoon in gijzeling!"

Een man rent bijna het treinstation binnen. "Het is zo vervelend, die staking. Zeker nu met de kerstdagen. Ik ken heel veel mensen die hun familiefeest af hebben moeten zeggen, omdat ze er niet naartoe konden omdat de treinen niet reden."

Steeds meer ergernis

De Parijzenaars beginnen langzaam maar zeker genoeg te krijgen van de acties die nu al drie weken duren. Vakbonden houden stakingen bij het spoor in heel Frankrijk en bij de metro in Parijs en dat leidt tot steeds meer ergernis. Vooral nu met de feestdagen.

Veel Parijzenaars willen naar familie elders in het land. En toeristen hopen op mooie dagen ín Parijs. "Wij moeten over een paar uur op het vliegveld zijn. Maar de trein rijdt niet en de metro is dicht", zegt een Spaanse toeriste vertwijfeld. "Nu zoeken we maar een taxi of een Uber." Ondertussen speurt haar vriend de Boulevard Haussmann af - die staat helemaal vol met toeterende auto's in de file.

Fietsers in Parijs, begin december: voor het eerst waren er meer fietsers dan auto's op de weg

De staking tegen de pensioenhervormingen van president Macron heeft ook neveneffecten. Met metro's die stilstaan en extreme files op de weg, wordt naar alternatieven gezocht. Taxi's zijn overbezet, Uber voert de prijzen op en autoverhuurbedrijven draaien overuren.

Het aantal gebruikers van huurfietsen en elektrische stepjes is geëxplodeerd. Op sommige dagen werden vijf keer zoveel steps als normaal gebruikt op een dag. Het Parijse stadsbestuur noteerde zelfs een record: eerder deze maand waren er voor het eerst in de geschiedenis net zoveel fietsen op straat als auto's.

En het aantal ongelukken met tweewielers explodeerde ook: in een week steeg het aantal botsingen met 40 procent. Bij ziekenhuizen komen aan de lopende band mensen met hoofdwonden binnen. "Dat komt door ongelukken met steps, maar vooral met fietsen", aldus een Parijse eerstehulppost.

Balletdansers van de opera protesteren tegen de verhoging van hun pensioenleeftijd

Naast fysieke schade, is er economische schade. Toeristen blijven weg. "Sinds het begin van de staking op 5 december hebben hotels 30 procent minder omzet geboekt, cafés 40 procent en restaurants zelfs 45 procent minder omzet", meldt branchevereniging GNI-Synhorcat.

De Opera van Parijs meldt ook een ongekende schadepost, maar dat is omdat het eigen personeel óók staakt tegen de pensioenplannen. De opera heeft de afgelopen weken bij gebrek aan personeel 45 voorstellingen moeten afgelasten. Kosten: 8 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl