NOS
NOS Voetbal

'Moeilijk te accepteren dat resultaat belangrijker was dan gezondheid Blind'

"De blik is op de gezondheid van Daley, die staat ver bovenaan. Door iets als dit wordt voetbal relatief", verwoordde Ajax-trainer Erik ten Hag het gevoel bij Ajax na de wedstrijd van zondag tegen ADO. Zaterdag werd bekend dat Blind kampt met een ontstoken hartspier.

In Studio Voetbal zetten de gasten aan tafel vraagtekens bij de gang van zaken rond Blind. Nadat de verdediger in elkaar was gezakt tijdens het Champions League-duel met Valencia en nota bene door de verzorgers en ploegarts was onderzocht, speelde hij de wedstrijd gewoon uit. Volgens Pierre van Hooijdonk heeft Ajax een groot risico genomen door Blind niet van het veld te halen.

'Vraagtekens in tijdlijn'

"Als je ervoor kiest om het resultaat belangrijker te maken dan de gezondheid van je speler is dat heel erg moeilijk om te accepteren met de geschiedenis die Ajax heeft", aldus Van Hooijdonk, die met dat laatste doelt op de dramatische gebeurtenissen rond Abdelhak Nouri, die in de zomer van 2017 tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk op het veld getroffen werd door een hartstilstand.

'Moeilijk te accepteren dat resultaat belangrijker was dan gezondheid speler'

Ook Arno Vermeulen heeft bedenkingen. "Pierre heeft gelijk. Hij had eraf gehaald moeten worden. Daar was nog hectiek bij, maar de dagen erna niet. Vrijdag heeft hij gewoon getraind en zondag pas wordt hij uit de opstelling gehaald (voor het duel met AZ, red.). Uiteindelijk blijkt hij nu toch een serieus medisch probleem te hebben. Ik heb toch het idee dat je vraagtekens moet zetten in de tijdlijn."

Ajax-tieners met goeie uitstraling

In contrast met de zorgen omtrent Blind staan de vrolijke geluiden die in de Arena hoorbaar waren vanwege het optreden zondag van enkele jonge Ajacieden. Zij gaven de ploeg na een moeizame periode - waarin verloren werd van Willem II, Valencia en AZ - ineens weer z'n glans terug, waardoor Ajax als ranglijstaanvoerder de winterstop ingaat. De tieners Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch en Lassina Traoré stonden voor het eerst in de basis en scoorden allemaal.

"Ik hou van Ekkelenkamp", zegt Van Hooijdonk. "Veel loopvermogen, een behoorlijke techniek en hij weet waar een bal kan vallen. Traoré was ook goed. Die heeft snelheid en kracht."

"Gravenberch is ook heel goed", vult Rafael van der Vaart aan. "Hij heeft sowieso een goede uitstraling. Groot, sterk en overtuigd van zichzelf, daar hou ik van."

Bij PSV viel afgelopen maandag het doek voor trainer Mark van Bommel. De Eindhovenaren ontsnapten midweeks met interim-trainer Ernest Faber aan een blamage tegen GVVV in de KNVB-beker en versloegen zaterdag PEC Zwolle (4-1).

"Faber heeft de verdediging aangepast", zegt Theo Janssen. "Jorrit Hendrix speelt er meer voor. Faber is op zoek naar meer zekerheid en laat ze dicht bij elkaar spelen. Maar ze knijpen nu zo extreem dat er gaten vallen. Je moet wel het overzicht houden."

'Egostrijd tussen Van Bommel en Gerbrands'

Van der Vaart vraagt zich af waar de trainerswissel voor nodig was. "Met Van Bommel had PSV ook wel van PEC Zwolle gewonnen. Ik had graag gezien dat Van Bommel langer had kunnen blijven."

Daar is Arno Vermeulen het niet mee eens. "Je wist niet waar dit ging eindigen. Sportief was de situatie onhoudbaar. PSV moet tweede worden en die tweede plaats stond op het spel. Bovendien was de sfeer tussen trainer en spelers niet optimaal. Je kunt niet zeggen dat het nooit helpt, een trainerswissel. Kijk naar Feyenoord."

'Het was een egostrijd tussen Van Bommel en Gerbrands'

Volgens Vermeulen was er een "egostrijd" gaande tussen Van Bommel en algemeen directeur Toon Gerbrands. "Meestal gaat de trainer er dan uit." Het aanstellen van Guus Hiddink als adviseur is volgens Vermeulen een slimme zet. "Voor Faber toch prettig om met Hiddink te sparren."

Ook Van Hooijdonk snapt de komst van Hiddink. "Hij gaat alle aandacht krijgen en daarmee creëer je een soort schild."

Koopmeiners is geen Theo Janssen

AZ, de nummer twee van de eredivisie, kende een zwakke afsluiting van een goed half jaar. Bij Sparta Rotterdam werd het 3-0. Van der Vaart had speciaal gelet op de veelgeprezen aanvoerder Teun Koopmeiners en was niet onder de indruk.

'Koopmeiners vergelijken met Theo Janssen een belediging'

"Ik dacht dat is een type Theo Janssen, maar dat is een belediging. Theo was veel beter", zegt Van der Vaart, die vervolgens uitlegt waarom Koopmeiners nog een lange weg te gaan heeft. "Hij speelde in een laag tempo, veel tikkie breed. Ik ben niet overtuigd. Ik hoop dat hij me nog verrast."

"Hij speelt veel op safe", vult Janssen aan. "Hij is wel aardig in druk zetten, maar moet nog wel een stap maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl