NOS NieuwsAangepast

Dodental noodweer Zuid-Europa loopt op

Noodweer in Zuid-Europa heeft de afgelopen dagen aan zeker elf mensen het leven gekost. Storm Elsa veroorzaakt sinds woensdag veel regen en zware windstoten in Spanje, Portugal en Frankrijk. Rivieren zijn overstroomd en op veel plekken is de elektriciteit uitgevallen.

Beelden van de overstromingen in Portugal:

Overstromingen in Portugal door het slechte weer

Eerder deze week waren in Spanje al vijf mensen omgekomen, onder wie een 67-jarige Nederlander. Hij verdronk vrijdag bij de zuidelijke plaats Punta Umbria toen hij aan het windsurfen was.

Gisteren stierf in ziekenhuis in Madrid een Zuid-Koreaanse vrouw. Zij was een dag eerder in het centrum van de stad door brokstukken geraakt die van een gebouw vielen. De autoriteiten denken dat dit het gevolg was van onweer. In de stad zijn uit voorzorg parken gesloten.

In Portugal vielen twee doden, in Frankrijk wordt sinds vrijdag een zeiler vermist, nadat zijn boot was gekapseisd. Twee opvarenden werden gered.

Italië

Verschillende delen van Italië kregen dit weekend met onweer te maken. Twee mannen kwamen om door verdrinking, een derde door een omgevallen boom.

Een groot deel van Venetië staat weer onder water. Vorige maand steeg het water tot 187 centimeter boven zeeniveau. Vandaag steeg het peil tot 120 centimeter, waardoor een derde van de stad onder water staat.

Geen treinen en vliegtuigen

Door de overstromingen is op veel plaatsen geen treinverkeer mogelijk. Zo vielen in Portugal tussen Lissabon en Porto de treinen uit. Duizenden huizen in Spanje, Portugal en Frankrijk hebben geen elektriciteit meer doordat masten zijn omgewaaid.

Op het Franse eiland Corsica is vandaag geen vliegverkeer mogelijk en veerdiensten zijn uit de vaart genomen.

Bij het Italiaanse eiland Sardinië is een vrachtschip gestrand. Alle bemanningsleden werden gered:

Schip gestrand bij Sardinië

Ook Engeland kampt met noodweer. De overheid waarschuwt voor overstromingen in het zuiden, het oosten, de Midlands en Yorkshire. Door aanhoudende regen zijn rivieren buiten hun oevers getreden en tientallen huizen ondergelopen.

Mensen die er met de Kerst een paar dagen tussenuit willen, wordt aangeraden de weerberichten en verkeersinformatie te raadplegen. Vooral dinsdag wordt meer regen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl