Het ondergelopen San Marcoplein
NOS NieuwsAangepast

Nog altijd overlast en schade in Venetië door hoog waterpeil

Het waterpeil in Venetië is vanmiddag weer gestegen tot een hoog niveau, enkele dagen nadat een uitzonderlijk hoog peil werd gemeten. Het waterpeil piekte vanmiddag op 1,54 meter boven zeeniveau.

Burgemeester Brugnaro heeft de politie opdracht gegeven het beroemde San Marcoplein af te sluiten. Daar komt het water, net als in de straten, tot kniehoogte. De loopplanken die waren neergelegd om het plein over te steken, zijn weggehaald. Panden lijden schade en de overspoelde wc's en riolering leiden tot een onhygiënische situatie.

"Ook vandaag staan we vooraan om het uitzonderlijk getij het hoofd te bieden", twittert Brugnaro. "Er zijn veel inwoners, ondernemers en werknemers die me staande houden om me over de moeilijkheden te vertellen. Met trots, moed en nederigheid werken we aan het opnieuw opstarten van de stad. We zijn veerkrachtig: samen zullen we het voor elkaar krijgen."

In een onder water gelopen boekhandel proberen ze oude boeken en posters te redden met een föhn:

Boeken stapelen, posters föhnen en water tot aan je knieën

Dinsdag steeg het waterpeil tot 1,87 meter, bijna een record. De zwaarste overstroming in de recente geschiedenis van de stad was in 1966, toen het water tot 1,94 meter reikte.

De Italiaanse regering riep de noodtoestand uit in het gebied en heeft 20 miljoen euro beloofd om de ernstigste schade te repareren. De totale schade schat de burgemeester op honderden miljoenen euro's.

In Venetië zijn elk jaar overstromingen, voornamelijk in het najaar. Vorig jaar steeg het waterpeil in Venetië tot 1,56 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl