Hevige overstromingen in heel Italië, Venetië staat blank
Italië heeft in het hele land te kampen met grote wateroverlast, nadat het dagen achtereen hard heeft geregend. In Venetië staat het centrum staat blank.
Er zijn speciaal verhoogde noodtrottoirs aangelegd, scholen blijven dicht en eilanden in de buurt van Venetië zijn afgesloten. Veel hotels geven hun gasten laarzen mee. De burgemeester spreekt van een potentiële ramp en wil dat de noodtoestand wordt uitgeroepen. Hij wijt de overstroming aan de klimaatverandering.
Op het eiland Pellestrina, ten zuiden van Venetië, is een 78-jarige man om het leven gekomen. Hij werd geëlektrocuteerd toen hij de elektrische waterpompen in zijn ondergelopen huis wilde aanzetten die het eerder begaven. In een deel van de stad raakten telefoonlijnen beschadigd door het noodweer. Volgens persbureau ANSA is er ook een tweede persoon om het leven gekomen.
Het ministerie van Cultureel Erfgoed en Activiteiten heeft een crisiseenheid geactiveerd om het cultureel erfgoed te beveiligen en mogelijk opgelopen schade te controleren. De crypte van de basiliek van San Marco is volledig ondergelopen en dat heeft schade veroorzaakt. "Ik overdrijf niet, we hebben te maken met apocalyptische vernielingen", zegt een regionale bestuurder.
Acqua alta
In Venetië is het waterpeil gestegen tot bijna 1,87 meter. Ter vergelijking: bij de zwaarste overstroming die de stad in de recente geschiedenis trof, in 1966, stond het water op 1,94 meter. Jaarlijks zijn er overstromingen in Venetië, voornamelijk in de herfst en de winter. Vorig jaar steeg het waterpeil in Venetië tot 1,56 meter.
De inwoners van Venetië hebben er een term voor: 'acqua alta' (hoogwater). De enorme stijgingen van het tij worden veroorzaakt door seizoenswinden, waaronder de sirocco, een zuidelijke wind die vanuit de Sahara hete lucht naar het noorden voert.
Cafés en winkels staan blank en zelfs in de beroemdste attractie, de San Marcobasiliek, staat een laag water:
In Triëst, aan de Adriatische Zee, staat de hele binnenstad onder water en in de haven is het water zo hoog gestegen dat de boten op de wal worden gezet.
De zware regenval doet zich voor in het hele land, waardoor ook in het diepe zuiden het water in veel steden in de straten staat. In de toeristenstad Matera komt het water vanuit de heuvels naar beneden.
Ook het nog zuidelijker gelegen Taranto, de laatste dagen in het nieuws door de discussie over de toekomst van de grootste staalfabriek van Europa, heeft hoge nood, net als veel plaatsen in Calabrië, de 'voet' van de Italiaanse laars.