NOS Voetbal

Jonkies laten winterkampioen Ajax stralen na periode vol chagrijn

Bekijk de samenvatting van Ajax - ADO Den Haag

Ajax heeft met een 6-1 zege op ADO Den Haag een periode vol chagrijn toch nog positief afgesloten. Met name de jongelingen onderscheidden zich bij de Amsterdammers, die zich door de winst winterkampioen mogen noemen.

Hakim Ziyech was voor rust de motor bij Ajax, dat recentelijk van Willem II, Valencia en AZ verloor en ook in het gewonnen bekerduel met Telstar niet overtuigde, met schitterende passes, een mooie krul (1-0) en een afgemeten voorzet op Donny van de Beek (2-0).

Tieners scoren bij basisdebuut

De tieners Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch en Lassina Traoré, die doorgaans voor Jong Ajax uitkomen, stonden voor het eerst in de basis en deden evenmin voor spek en bonen mee. Ze scoorden allemaal. Tien minuten voor tijd mocht ook Sontje Hansen, die vorige maand nog actief was met Oranje onder 17 op het WK in Brazilië, zijn debuut maken in de eredivisie.

Het machteloze ADO leek af te stevenen op een monsternederlaag. Dat bleef de ploeg van interim-trainer Dirk Heesen bespaard, omdat Ajax slordig speelde in het laatste half uur.

De Ajax-fans wensen Daley Blind veel sterkte met diens herstel

John Goossens redde in blessuretijd, na een overtreding in de zestien van Lisandro Martínez op Crysencio Summerville, de Haagse eer met een benutte strafschop.

Gravenberch tussen grote namen

Gravenberch werd met zijn 17 jaar en 220 dagen de op acht na jongste doelpuntenmaker ooit voor Ajax in de eredivisie. Hij staat daarmee in de toptien met onder anderen Clarence Seedorf (16 jaar en 361 dagen), Gerald Vanenburg (17 jaar en 66 dagen) en Marco van Basten (17 jaar en 154 dagen).

"Dat zijn grote namen, met grote carrières. Daar ben ik trots op", zei de jongeling. Gravenberch is doorgaans reserve bij Ajax en speelt veelal bij Jong Ajax. "Het is nu zaak dat ik mij op het trainingskamp in Qatar laat zien. Wie weet krijg ik dan meer minuutjes van de trainer."

Bekijk hieronder de reacties van Gravenberch, Erik ten Hag, Ekkelenkamp en Dirk Heesen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl