Protest bij de belangrijkste moskee in Delhi
NOS Nieuws

Dodental India loopt op bij protesten tegen immigratiewet

Bij demonstraties in India zijn de afgelopen tien dagen zeker negentien doden gevallen. Honderden demonstranten en agenten raakten gewond. Tot nu toe zijn volgens de autoriteiten 5500 betogers opgepakt, van wie er 4000 inmiddels weer zijn vrijgelaten.

De protesten begonnen nadat het parlement akkoord was gegaan met een omstreden immigratiewet. Illegale immigranten die voor 2015 zijn gevlucht uit Afghanistan, Pakistan of Bangladesh kunnen op basis van die wet het Indiaas staatsburgerschap krijgen, behalve als ze moslim zijn.

Overleg in ministerraad

Voorstanders zeggen dat de wet is bedoeld om minderheden te beschermen tegen vervolging. Critici vinden dat met de wet moslims worden gediscrimineerd en noemen het een poging van de regering om de moslimminderheid buitenspel te zetten.

De politie probeert de betogingen met geweld de kop in te drukken. Premier Modi heeft zijn ministerraad bijeengeroepen om te overleggen over de demonstraties.

Avondklok

In het begin waren de betogingen vooral in het noordoosten van India. Die regio grenst aan Bangladesh. Inwoners vrezen voor een toestroom van niet-islamitische migranten die zich laten naturaliseren.

Inmiddels hebben de protesten zich uitgebreid naar andere delen van het land. Vooral in de deelstaten Assam en Uttar Pradesh gaan veel mensen de straat op. Om de demonstraties tegen de gaan, geldt op veel plaatsen een avondklok.

Ook zijn er telefoon- en internetverbindingen platgelegd, een tactiek die vaker wordt gebruikt door premier Modi. Volgens een Indiase organisatie die opkomt voor digitale burgerrechten zijn dit jaar al meer dan 100 keer online diensten uit de lucht gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl