Een agent staat voor de gevangenis in Multan waar Junaid Hafeez werd veroordeeld
NOS Nieuws

Hoogleraar in Pakistan ter dood veroordeeld vanwege godslastering

In Pakistan is een hoogleraar ter dood veroordeeld vanwege godslastering. Zijn advocaat liet meteen na de uitspraak weten in beroep te gaan tegen de straf.

In 2013 werd Junaid Hafeez (33), die Engelse literatuur doceerde aan een universiteit in de stad Multan, er door zijn studenten via berichten op sociale media van beschuldigd de profeet Mohammed te hebben beledigd.

Onderzoekers vonden op zijn laptop vervolgens "anti-religieus" materiaal, waarmee volgens de rechter godslastering voldoende was bewezen. Daar staat in Pakistan de doodstraf op.

Volgens zijn advocaat is Hafeez erin geluisd door extremistische studenten vanwege zijn liberale en seculiere opvattingen. Amnesty International noemt de veroordeling op Twitter een "grove gerechtelijke dwaling".

Doodgeschoten advocaat

Kort na zijn arrestatie in 2013 werd Hafeez in een isoleercel geplaatst, omdat de kans groot was dat hij anders door medegevangenen zou worden vermoord. Zijn toenmalige advocaat werd een jaar later in zijn kantoor doodgeschoten.

Godslastering leidt in het overwegend islamitische land geregeld tot felle protesten. Voornamelijk van fundamentalistische moslims, die veel invloed hebben in Pakistan.

Eerder werd de christelijke Pakistaanse Asia Bibi in 2010 om soortgelijke redenen ter dood veroordeeld. Ze zou de profeet Mohammed hebben beledigd tijdens een ruzie met andere landarbeiders, die boos waren omdat ze water had gedronken uit een kom waaruit ook zij wilden drinken. Dat water was daardoor verontreinigd, zeiden de moslimvrouwen.

Bibi heeft altijd haar onschuld volgehouden en zei dat ze erin was geluisd. Na acht jaar in de dodencel werd ze vorig najaar vrijgesproken door de hoogste rechter van Pakistan wegens gebrek aan bewijs. Eerder dit jaar liet haar advocaat aan internationale media weten dat de vrouw nu in Canada is.

De zaak zorgde voor veel rumoer, zowel internationaal als in Pakistan. Zo werd in 2011 de gouverneur van de provincie Punjab door zijn eigen lijfwacht vermoord, omdat hij het op had genomen voor Bibi. In Pakistan zitten naar verluidt zo'n veertig mensen in de dodencel omdat zij beschuldigd zijn van godslastering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl