Jeroen Pauw
NOS Nieuws

Jeroen Pauw over 13,5 jaar late night: slaap is je grootste vijand

Jeroen Pauw presenteert vanavond voor de laatste keer zijn talkshow. "Nu gaat het nog goed met me, maar ik weet niet wat er straks gebeurt."

In de aanloop naar de laatste uitzending kijkt hij rond in het decor, dat op zijn verzoek de uitstraling van een nachtclub kreeg, met in het midden de tafel waar hij 's avonds zijn gasten ontvangt. "We hebben hier mooie en lekkere gesprekken gevoerd, het is ontzettend leuk werk, dus waarom hou je er dan mee op, denk ik dan af en toe."

Verslaggever Lidwien Gevers nam een kijkje bij Jeroen Pauws laatste repetitie en sprak hem over zijn programma en de toekomst:

Pauw over memorabele momenten, sterke en zwakke punten en de toekomst

13,5 jaar geleden begon hij als talkshowhost op de late avond, toen nog samen met Paul Witteman. "Paul liep iets meer in het midden, waardoor ik iets meer naar de zijkanten ging lopen in gesprekken. Dat betekende dat ik soms iets botter of iets bruter of misschien iets grappiger uit de hoek kwam omdat dat midden al keurig bewandeld werd."

Toen hij na het vertrek van Witteman in zijn eentje doorging werd hij daardoor gedwongen om ook het midden voor zijn rekening te nemen. "Ik denk dat het daardoor wat completer voor mezelf is geworden."

Urgentie

Het belangrijkste voor een goede talkshow is volgens Pauw urgentie. "Het moet ergens over gaan want het is elf uur en slaap is je grootste vijand."

Urgentie zat er zeker in de twee gesprekken die hem uit al die jaren Pauw het meest zijn bijgebleven. Frans Timmermans, toen nog minister van Buitenlandse Zaken, zei in 2014 totaal onverwacht dat een van de slachtoffers van de MH17 was gevonden met een zuurstofmasker op.

Pauw in gesprek met Frans Timmermans op 8 oktober 2014

Dit zorgde voor veel commotie onder Nederlandse nabestaanden. Uiteindelijk bleek het om een Australisch slachtoffer te gaan. Timmermans ging daarna door het stof. Hij was uit de school geklapt met informatie die enkel was bedoeld voor de nabestaanden van dit slachtoffer en had ermee de suggestie gewekt dat de inzittenden van het uit de lucht geschoten toestel zich misschien toch bewust waren geweest van hun lot.

Een maand later stond het programma weer volop in de belangstelling na een interview met de 82-jarige Ben Oude Nijhuis, de man die de kwaliteit van de instelling waar ook de moeder van staatssecretaris Van Rijn werd verzorgd, aan de kaak stelde. Oude Nijhuis overleed twee weken na het interview aan een hersenbloeding.

Kijk hier een deel van het interview met Oude Nijhuis terug:

Pauw in gesprek met Ben Oude Nijhuis over de zorg in verpleeghuizen

Trots is hij toch ook wel een beetje. "Eigenlijk pas sinds de laatste dagen nu er steeds mensen uit het publiek langskomen die cadeautjes meenemen en mij bedanken voor al die fijne avonden die ze gehad hebben. En dat heb ik me eigenlijk toch ook weer niet zo gerealiseerd."

Naar de mensen toe

Vanavond dus nog één allerlaatste keer in Pauw met gasten rond de tafel. "En dan even niet. Wat er daarna precies gaat gebeuren weet ik niet."

Hij heeft nieuwe plannen, maar concreet zijn er nog geen afspraken gemaakt. Hij wil op een andere manier verder, met "de mensen over wie het heel vaak gaat in het maatschappelijk debat, maar die bij ons de tafel vaak niet haalden. Omdat ze bijvoorbeeld in de gevangenis zitten of in een ziekenhuis liggen. Het is de bedoeling dat ik met de tafel naar ze toe ga."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl