Arnold Karskens ANP

Ongehoord Nederland heeft binnen een maand 50.000 betalende leden binnengehaald, meldt de omroep in oprichting. Dat aantal is voldoende om de status van aspirant-omroep te krijgen.

Om te mogen uitzenden op radio en televisie moet Ongehoord Nederland die 50.000 leden een jaar zien vast te houden, tot de peildatum van 31 december 2020. Dat is de dag waarop omroepen hun ledenaantal moeten melden bij de overheid. Het Commissariaat voor de Media kijkt na de peildatum of het aantal verzamelde leden klopt.

De peildatum was eerst vastgesteld op 31 december 2019, maar minister Slob (Media) kondigde afgelopen zomer al aan dat hij de deadline een jaar wilde opschuiven. Begin deze maand zei hij in de Tweede Kamer dat het uitstel definitief doorgaat.

De initiatiefnemers gingen er bij de start van Ongehoord Nederland nog van uit dat ze voor 31 december van dit jaar 50.000 leden moesten hebben. Ze noemden het uitstel "een typisch voorbeeld van een onbetrouwbare overheid".

Niet verwacht

"We hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gaan", zegt journalist Arnold Karskens, een van de oprichters. "En dan zijn de schriftelijke aanmeldingen per post nog niet eens meegeteld. We voldoen blijkbaar aan een behoefte." Hij wil het komende jaar gebruiken om door te groeien naar 150.000 leden. "We zijn nog lang niet uitgeraasd."

Ook oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes en journalist Joost Niemöller zijn bij de omroep betrokken. Ongehoord Nederland wil "een ander geluid" laten horen en een stem geven aan mensen die zich nu onvoldoende gehoord voelen. De PVV en Forum voor Democratie spraken hun steun uit voor het initiatief.

Scenarioschrijver Haye van der Heyden was ook een van de gezichten van de nieuwe omroep, maar hij deed begin deze maand een stap terug na uitspraken over Holocaust-ontkenners.

Arnold Karskens vertelde vorige maand over de koers van de omroep:

Karskens: 'We zijn niet rechts, we zijn niet links, we zijn bezorgd'

STER reclame